Hej!

Bor i ett 1,5 plans hus sen september och allt har väl fungerat ok med ventilationen vad man märkt.. tills nu när det blivit kallt

Är självdrag i huset, en ventil i badrummet nere och ett i badrummet uppe.. Ibland nån dag så har vi upplevt att det blir kallras så det strömmar in kall luft i badrummet nere.. inget uppe tror jag men har inte kollat.. tror det är ett rör till varje badrum från taket?

Förstår dock inte varför, det har inget att göra med att vi kör köksfläkten eftersom det kan vara tidigt på morgonen t.ex..

Edit: Huset är byggt 76
 
Lågtryck på nedervåningen och högtryck på övervåningen... Ska vara stängd dörr med tätningslist mellan våningarna för att få självdrag fungera. Bäst att bygga om ventilationen i huset till modern FTX i Norrland om det går. Samtidigt satsa på att täta huset och skaffa bra täta isolerfönster och ytterdörrar.
 
Många 1½-planshus har självdrag genom plåtkanaler och dessutom ventilationshuvar som mynnar i olika höjd på taket och kan därför inte fungera som någon tänkt ,(eller snarare inte tänkt.) En huv brukar sitta uppe vid nock och betjäna toan på övervåningen.För att sedan slippa dra kanaler från bottenvåningens tvätt o bad i snedtaket på övervåningen upp till denna huv så placerades ofta frånluftsrören därifrån i en ny huv nästan nere vid takfoten (för det mesta även kombinerad med kanalen från köksfläkten) Den termiska stigkraften gjorde resten.: Frånluftsventilerna på nedre plan fungerade som luftintag, luften tog sedan med sig fukt o skitos uppför trappan och försökte ta sig ut genom toaventilen på övervåningen och den fukt som inte klarade sig ut där kondenserade på fönstren i sängkammaren istället. I sådana fall är en gemensam fläkt på eller i den nedre huven en tänkbar lösning om inte steget till ett ftx är budgeterad.
 
Vi hade liknande problem, men de löste vi med en Paxfläkt som hade både ett grundvarvtal och fuktstyrning. Mycket nöjda med den lösningen, trots att fläkten är dyr.
 
Om paxfläkten fungerar i tvätt så löser det inte problemet i de andra utsug som mynnar i samma takhuv. En gemensam fläkt för alla kanaler (om än med varvtalsreglering eller inte) är en förutsättning om man vill att allt ska fungera på ett ventilationsmässigt bra sätt. Och för övrigt: inga friskluftsventiler över fönstren i sovrummen på överplan. De ska sitta under fönstren (om ni vill det ska fungera)
 
Vi har med ett liknande hus fast i badrum paxfläkt med fuktstyrning och kallrasskydd sedan tilluftsventil nära kaminen, den stänger vi igen nästan helt efter eldning annars kyls ju huset ner fort så här års.även en imkanalslucka på muren.
 
Hej igen, tack för många svar

Det är ett 1,5 plans hus precis

Men ventilationsrören går till samma skorsten för båda badrummen..

Köksfläkten har en egen skorsten..


Det som nån nämnde i tråden tänkte jag köra på, en paxfläkt med grundvarv där nere..

Har då inte haft något kallras på länge nu så .. men den befintliga paxfläkten är ändå risig och behöver bytas :)
 
exerg skrev:
Om paxfläkten fungerar i tvätt så löser det inte problemet i de andra utsug som mynnar i samma takhuv. En gemensam fläkt för alla kanaler (om än med varvtalsreglering eller inte) är en förutsättning om man vill att allt ska fungera på ett ventilationsmässigt bra sätt. Och för övrigt: inga friskluftsventiler över fönstren i sovrummen på överplan. De ska sitta under fönstren (om ni vill det ska fungera)
Har du lust att vidare utveckla detta?

Har sovrum på övre plan, ingen ventil ovan fönstret, utan det är som du vill under. Men är ändå nyfiken på varför det är rätt och vad som kunnat ske om det suttit ovan fönster.

Sent from my ST18i using Tapatalk
 
Ju högre upp i huset, ju större övertryck gentemot resten av huset.En sk friskluftsventil högst upp i huset kommer ofelbart att fungera som luftutsläpp istället för tvärtom emedan en friskluftsventil över fönstret på nedre plan kommer att tom fungera "för bra".Det är inte ens säkert att intaget under fönstret i sovrummet heller ska orka fungera som insläpp om det kommer in för mycket luft på nedervåningen. Ett hål stort som ett nyckelhål på nedervåningen kan ofta släppa in mer luft än ett Fresch 80 på övervåningen även om man skulle ha f-ventilation. Prova själv. Trappan fungerar helt enkelt som en skorsten
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.