S
olika "frigoliter".
man kan även bygga väggar på "frigolit"
 
ja frigolit är ju till för att isolera grunden men absolut inte att bära fasaden så det måste finns l elementen med annan form upptill så man kan gjuta ända upp och ut i kanten men visst har fasaden stöd ifrån kramlorna som sätts in men det känns ändå som stödet underifrån är väldigt viktigt.
 
Toddep. Du behöver inte oroa dig för tegelväggar på kantbalken, det är så man gör. Teglingen av mitt hus, utfördes av den då bästa muraren i Malmöområdet, han tyckte att jag skulle klaga på teglet, då det fanns en del synliga kalkknutor i stenarna. Jag gjorde så, och 2 herrar från Euroc kom ut för att kolla upp detta, Jaha- sa dom båda, det är Bengt som har murat.........dom kollade runt, och kunde hitta 7 tegel (av 8000) med synliga kalkknutor i, men något fel i detta gick dom inte med på, du kan få lite färg och stryka på............men visst är murningen förstklassig

tegel.jpg
 
ok. Har aldrig gjort detta innan så man får ju vara säker men finns det ingen sida på nätet som ni vet där man kan se i detalj hur dom utför momenten i kantbalken och hur dom sätter första stenen. En del har ju plåt också runt huset där nere.
 
S
man bygger vägar på frigolit. det finns olika "frigoliter".
plattan plus tak och väggar väger ett antal "kg".
vad kan allt detta vila på?? jo "frigolit"
 
jo jag tror ju inte frigoliten inte klarar trycket för det vet jag att den gör. Men den lilla kanten runt om ska alltså bestå av frigolit också då så då är det inga special element till tegel fasad? känns bara konstigt att lägga första stenen nä rman ska lägga bruk på hälften betong och hälften frigolit.

Men en del har plåt kant runt husen. Hur fästs den plåten? Är det krav att det ska finnas?
 
S
första raden tegel läggs på denna. behövs ej om du murar på sockel
 
Tänk även på att kantbalken har en cementbaserad framsida ( ca 10mm) som är mycket stark.
 
Tillverkare av kantelement har lite olika lösningar, se länkarna

http://www.jackon.se/dav/4ec1102ff6.pdf

http://www.sundolitt.se/upload_images/50232EBA1E9E4666BEBD9EDDA7BD6529.pdf

http://www.legalett.se/pics3/Legalett_sockelelement.pdf

http://www.thermisol.se/assets/files/sverige/Villagrunder/Grundbroschyr.pdf

Wienerberger har inte någon konstruktionslösning med frigolitkantelement.... Det tycker jag att säger en hel del om den konstruktionen. Håller verkligen kantelementen för belastningen, eller kommer fasaden att spricka? Kanske inte i år, eller nästa år, men hur ser den ut om säg, 25 år?

http://www.wienerberger.se/servlet/...0904199937&sl=wb_se_home_se&lpi=1220904197081

Den här länken tar upp problemen med massiva väggar på kantelement av frigolit. Belastningen blir antagligen inte lika stor med träkonstruktion + tegelfasad, men belyser ändå en del av problemen, tycker jag. Man påpekar också i länken att tunga konstruktioner bör byggas med den beprövade konstruktionen med sula på marken, och det gör även Wienerberger också i sina konstruktionsexempel.

http://www.konstruktioner.se/pdf/L-element.pdf

Jag skulle kontakta en konstruktör för att vara säker.
 
Redigerat:
S
fick du inte lära dig detta i gymnasiet?? eller du kanske ej gick yrkesgýmnasie.
 
jo jag gick bygg linjen. men med inriktning snickare så detta är inte vad man sysslar med. Visst gjuter vi plattor men har aldrig gjort för arbete för tegel fasad så lika bra att höra med en konstruktör.
 
eftersom jag har fått murat mitt förra husbygge på det sättet = teglet på kantbalken, så har jag också facit efter nu 16 år, m a o det är lika fint idag, sitter kanon. Men kan tillägga att bruket som kom i behållare (10Ton) var nytt, och kallades för tätbruk och blev hårt som betong, ville även ha det färgat = samma som teglet. Som synes är det viktigt med detaljerna, därför är det även murat ovanför dörrar och fönster. Det brukar vara en kostnadsfråga för de flesta, när det kommer till husets utsida, därför brukar detta leda till att folk blir frågande och pessimistiska och osäkra, för att undgå kostnaden av att tegla sitt hus. 800 rostfria ankarspik finns i väggarna.
 
Redigerat:
Här fick muraren visa sina kunskaper, med att mura in 2 gamla järnfönster med valv i carportsdelen

velosolex2.jpg
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.