Håller på att renover en gammal skånelänga och har under hösten varit tvungen att ersätta delar av ek-bålet med nytt. Fick tag på ek i rätt dimentioner men det var färskt virke. Nu ser jag att delar av det nya virket har angripits av nån sorts mögel-svamp. Vad ska jag göra? Huset har stått ouppvärmt och oisolerat nu under renoveringen men ska snart isoleras och kommer att vara uppvärmt året om. Kommer detta att torka ut det automatiskt eller ska vi behandla med något svampdödande i så fall vad? Eller måste allt virke bytas ut igen???

Tacksam för all hjälp!
 
Mögel är ett elende.

Du kan prova med Boracol. Det har effekt i flera år.
Hur det påverkar trät vet jag inte. Kolla upp det.

Om det angripna området kommer att vara varmt eller inte, har ingen betydelse. Det är fuktigheten som är avgörande. Är det fuktigt och varmt är det mumma för mögel.

Det bästa är om det är torrt, under 60% relativ luftfuktighet.


Mats
 
Tusen tack! jag ska kolla upp det. Vi kommer att isolera med träfiber för att se till att det är diffusionöppet. Så eventuell fukt kan vandra ut. Men möglet finns ju redan då det vait mycket fuktigt. Kommer det att försvinna då det blir torrare?
 
Försvinner gör det inte, om du inte tar bort det mekaniskt.

Men om man ser till att livsbetingelserna för möglet försvinner, kan det inte leva och växa till.

Om det är omfattande och ni är oroliga, får ni byta det skadade virket.

Kolla med en specialist om ni är osäkra.

Mats
 
En sak till att tänka på. Ek tar lång tid på sig att torka, vilket betyder att det kan avge fukt ett tag till, så ha inte för bråttom att stänga in virket utan möjlighet till ventilation.

Tompa
 
Tack, det ska vi tänka på. Dock undrar jag om det inte räcker med att isoleringen släpper igenom fukt elller måste vi vänta helt med att isolera? Ska använda oss av träfiber så vi slipper ha någon plast i väggarna på det här gamla huset.
 
Fibern bör ju ta upp fukt. Det borde ju fungera precis som kutterspån på taket.
Ta upp fukt på vintern, och torka på sommaren.

Mats
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.