Vi behöver flytta 4 stycken rhododendron som kommer att vara i vägen och därmed skadas när vi skall riva en yttervägg. Detta måste göras nu och kan inte vänta.

De står idag i norrläge och vi kan flytta dom till liknande läge. Något vi skall tänka på?
 
Roddisar är lätta att flytta eftersom de har ett litet och kompakt rotsystem. Om du flyttar dem till samma väderstreck och de slipper tidig vårsol är det inga problem. Vattna dem efter flytt - även om det är vinter nu!
 
Håller med yonna.
Ta med så mycket av rotklumpen som möjligt och var lite extra försiktig under vintern och den tidiga våren.
 
Bugar och slår pannan i skrivbordet för den snabba informationen!
Detta forum är en bottenlös källa av information!!!
 
..och det kanske viktigaste.. Jorden som du flyttar den till måste vara sur eg kalkfattig. Är du osäker på detta så köp specialjord.
 
Jord det går utmärkt att använda ogödslad torvmull som man köper på gardencenter eller Lantmännen. Rotsystemet är inte så litet roddisar har två rotsystem ett ytligt som breder ut sig som ett tunt nät var rädd om det, samt ett mer djupgående som inte är så yvigt. Gör en ny grop lägg mull sätt roddisen på samma djup som tidigare fyll med en blandning av mull och tidigare jord. Vattna sedan regelbundet hela vintern även bladverket om det inte är frost.Lera och vanlig gödning är som gift för roddisar så inget sådant.
 
För massa år sedan flyttade vi en rhodedendron igentligen till helt fel läge men med massa lämplig jord så tog den sig fint och har sedan dess växt och växt. har läst att de inte gillar blåst och har du eklöv så ta och täck med det. Deras naturliga växtplats är i under ekar i dalar .Lycka till
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.