Vårt hus är byggt cirka 1880, tillbyggt på 50-60-talet. Tillbyggnaden består av hall, trappa upp, samt övre hall, samtliga tillbyggda utrymmen blir iskalla på vintern och under absoluta nollpunkten när det blåser. Vi har en luftvärmepump i övre hallen. Vi har gjort ett hål i väggen och den består av: (utifrån och in) 75 mm plank, någon slags träfiberskiva, 20 mm tjock, 10 mm tjock frigolit, 22 mm plank och så någon plywoodaktig tunn skiva längst in, den är sedan målad. Tjocklek på alltsammans utifrån och in är 130 mm.

Vi har tänkt isolera med linisolering på rulle eller platta - http://www.ekologiskabyggvaruhuset.se/638/linisolering, men undrar hur vi ska gå till väga.
Ska vi riva bort _allt_ utom yttre brädväggen? Slå i reglar och sätta linplattor emellan, sedan spika på vindpapp och - ja vadå?

Ska vi spara det näst yttersta lagret, som ju ändå är någon slags isolering (i gott skick)? Ska vi spika reglar på fiberplattan (som då kommer att smulas sönder) och sedan lägga linplattor mellan reglarna? Vad sätter vi i så fall innanför linskivorna?

Vi antar att vi behöver vindtät papp, var ska den sättas?

Tänker vi fel som vill ha linplattor och gärna bli av med frigoliten? Vi är rätt byggnadsvårdsintresserade och betalar hellre en aning mer för att få det "rätt", men vi är inga fanatiker.

Mycket tacksamma för tips!!
 
Redigerat:
Hej!
Vi letar också lämpligt mtrl för tilläggsisolering av trapphus. Ni kanske redan har kommit fram till hur ni ska göra?
På vinden tänkte vi blåsa in ekofiber. Det ska tydligen gå att isolera väggar och golvbjälklag med också.
http://www.ekofiber.se/index.php/produkter
 
Det bästa är väl att regla upp invändigt. Tag bort bara den tunna innersta skivan.Behåll 22mm trä om det är i gott skick. Det ger stadga åt väggen. Ni borde ha 15 cm isolering om det går. I nödfall 10 cm. Därefter en vindtät papp, som förseglas ordentligt - även mot tak, golv ochsidor. Utanpå detta t ex OSB samt 13 mm gips. Jag är lite fundersam mot att sätta plast mht husets ålder och frigoliten. Frigoliten kom till Sverige efter kriget så den var relativt ny på 50-talet.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.