Jo jag är lite petig....
Det är ju inte helt ovanligt med FK som kommer ut ur rör och som det sen sitter en lampkontakt (hona) på men hur tillåtet är det med dragavlastning på FK dvs enkelisolering?Jag skulle säga att detta är smådumt, eller tja, inte tillåtet alls och det bör monteras ett fast lamputtag istället.

Tar man sen äldre lampkontakter så är där inte ens dragavlastning och det ihop med en lampa som hänger i trådarna så blir det ju jättebra (NOT)

Hur tusan gör ni elektriker när ni ser detta på t ex ett EIO-eltest? Det är ju inte direkt ovanligt med ovanstående saker och med rätt så sönderbrända trådar.

/Kent
 
Du menar en sådan här direkt på fk ur rör? Jag har inte sett det särskilt ofta och som icke elektriker låter det ju ganska fel i mina öron, precis som du säger, troligen olämpligt när det inte finns någon 2:a isolering som kan ta upp draget.

Jag skulle gissa precis som du antingen FK direkt ut till fast ansluten armatur eller till ett ordentligt lamputtag.
 
Det där ser man jätteofta. Det finns lite olika sorter av det hela, men oftast är det trådar ut från ett rör och en hona direkt på FK:n.

Jag brukar sätta ett utanpåliggande takuttag (som jag alltid brukar ha i bilen) på de ställena om jag jobbar där. Trådar om eller dyl.

//Patrik
 
Detta med lösa FK rakt in i Hona måste ju varit godkänt någon gång i tiden då alla hus från typ -50 tal som jag sett har haft den lösningen. OK inte FK från start då utan tjärtråd. Att hänga lampa direkt i några trådar har jag dock inte sett mer än på provisorium typ glödlampa bara.
 
Det brukar vara en krok och ett rörutlopp. Så är det även på nedervåningen hos mor och far som är rustat -81. På övervåningen som är rustad 88-89 är det däremot en helt annan elstandard och med riktiga lamputtag.

//Patrik
 
Skulle va intressant o veta vad som gäller , det hus jag bor är det uteslutande denna lösning och all el är bytt för ca 10 år sedan
 
Patrik_Hed skrev:
Det där ser man jätteofta. Det finns lite olika sorter av det hela, men oftast är det trådar ut från ett rör och en hona direkt på FK:n.

Jag brukar sätta ett utanpåliggande takuttag (som jag alltid brukar ha i bilen) på de ställena om jag jobbar där. Trådar om eller dyl.

//Patrik
Finns det speciella uttag till taket eller är det likadana som man använder tex ovanför fönster?
 
larsbj skrev:
Finns det speciella uttag till taket eller är det likadana som man använder tex ovanför fönster?
Utanpåliggande lamputtag som jag brukar sätta över rörutlopp. Bygger ca 1,5-2 cm från tak.

Infällt lamputtag som man brukar sätta över en infälld takdosa.

//Patrik
 
Har en salig blandning av jordat, ojordat, kronkoppling, krona + jord i taket plus minst lika många varianter på lamporna. Wago 222 har blivit min universallösning i taket.

Fast man får ju tänka sig för när man står på diskbänken och skall koppla in en krona (vilket jag gjorde nyss).
 
Jo just i de fallen man vill ha kronkoppel är det ju tyvär kopplingsplint av någon sort tvång då det inte finns kron sedan jorden tog plats. Och med en massa lågenergilampor som inte går att dimma får ju kronkopplingen åter en plats i hemmen.
 
Det fanns (70-tal, tror jag) faktiskt ett jordat lamputtag med kronfunktion.

Jag har sett ett sånt uttag i köket i en lägenhet på Siriusgatan i Bergsjön i Göteborg, och har sett en sån stickpropp (men inga uttag) på en armatur som skräpade i en garderob i en lägenhet i Tynnered i Göteborg, där armaturen låg kvar från förra hyresgästen när kompisen flyttade in för ett par år sen.

Jordstiftet sitter i mitten och sen sitter det tre stift runt om, som en slags "Duplo"-variant av de vanliga lampkontakterna. Jag tror att jordstiftet sticker ut ur uttaget och det är urtag för det i stickproppen.

Vad hände med dessa uttag?

(Bonusfråga: är det verkligen korrekt att prata om stickproppar och uttag/hylstag när det gäller jordade lamkontakter? Både kontakten där strömmen kommer och kontakten som sitter på armaturen har ju både minst ett stift och minst en hylsa... ;) )


Vad gäller hur det ser ut i taket så är det väl lyx om det ens är lampkontakt på äldre installationer, det är inte direkt ovanligt med sockerbit.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.