Hej! Jag tänkte byta ut en ej fungerande dimmer mot en ny jag köpte på clas ohlsson. Problemet är att symbolerna på den gamla dimmern ej är samma som på den nya,. Ska jag bara sätta in sladdarna i samma ordning som i den förra? dvs blå, svart, blå.. Dimmern går till en taklampa och har on/off funktion precis som den nya jag köpt..
 
  • bef dimmer.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • bild.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • ny dimmer.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Eh, det var konstiga symboler... På en kvalitétsdimmer så brukar det vara 2 st L med en pil in och en sinuskurva med en pil ut. Då ska fasen in på L och tändtråden på sinuskurvan med en pil igenom. I detta fallet så vet jag inte vad de menar.
Jag kan gissa, men inte säga säkert. Kolla inkopplingsanvisningen eller köp en riktig dimmer för mer än 10 kr.

Sedan vet jag inte vad den ena blå tråden har för funktion. Kanske att de bägge blå går som tändtrådar till lamputtaget, men funktionen "krontändning", d.v.s. med äldre kristallkronor var lamporna uppdelade i två sektioner där man kunde tända dem separat

//Patrik
 
Den måste vara felmärkt, då kan man ju bara gissa och det gör man inte när det gäller eljobb. Åk och byt ut dimmern till nått som i alla fall inte är uppenbart felmärkt.
 
Din nya dimmer verkar vara avsedd för att även kunna användas i trappkoppling, därav de tre anslutningarna med symbolik. På bilden av din gamla koppling verkar det där vara använt högra skruvplinten med blå bara som tom "blindklämma". För motsvarande inkoppling med den nya får du ta svart till L och vänster blå till "kurv-pil" i mitten, sätt högra blå i en ubåt eller motsvarande om du inte vill ta reda på vart den går. Troligtvis som Patrik menar att den gått som tändtråd i en kronkoppling och sen inte använts när dimmern satts in, du kan nog hitta den andra änden uppe vid lampanslutningen.
 
Är det rätt typ av dimmer?
Den gamla är märkt "glödljus" och den nya "elektronisk transformator".
Jag har köpt ELJO Trend dimmrar och de finns för "glödljus".
Vad är det som dimmern ska styra?
 
En transistordimmer klarar glödjus också. Glödljus och elektroniska transformatorer.

//Patrik
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.