Kan man montera alla sänkbara handöverfräsar i bord, upp och ner alltså?
 
Ja varför inte? Med mer eller mindre bra resultat förstås.
 
Tänkte eftersom de är fjädrade. Men man låser väl fast den i ett läge?
 
Klicka skrev:
Tänkte eftersom de är fjädrade. Men man låser väl fast den i ett läge?
Det finns olika lösningar på det. Den enklaste lösningen är att man spänner fast botten av fräsen i fräsbordet, som sitter i höjd med resten av arbetsytan. Justering av fräshöjden görs sedan genom att man justerar fräsen självt, enligt samma princip som när man fräser för hand.

För vissa fräsar finns det fräsbord där en vev ansluter till fräsen någonstans på dess hus, så att fräsdjupet kan justeras med en vev i fräsbordet, som i sin tur justerar fräsdjupet genom att pressa ner fräsen som när man fräser för hand.

Sedan finns det fräsbord där fräsen monteras fast, och fräsbordet självt inehåller en hiss som lyfter och sänker fräsen. Det sista är det bekvämaste, då man på de två första typerna måste komma åt fräsens egna kontroller för att spänna fast dess läge efter höjdjustering, och de inte alltid har skapats för att vara lätta att nå på undersidan av ett bord.

--- Mats ---
 
På vissa fräsar kan man först koppla bort den spärr som låser benen i läge och sedan använda finjusteringsskruven för att höja och sänka fräsen. Fördelen med det ärr att man slipper lyfta upp fräsen ur bordet för att ställa höjden. Finare modeller har, som Mats nämner, den funktionen att finjusteringen kan nås från ovansidan på fräsbordet (undersidan av fräsen) via en insexnyckel. På enklare fräsar görs den justeringen från undersidan på bordet. Det finns nackdelar med båda sätten; från ovan kan ställskruven fyllas med fräsdam och underifrån kan det bli svårt att komma åt beroende på hur bordet är utformat.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.