Hej.
Har köpt ny kyl och frys från Bosch. Frysen är modell GSN32x77.
Jag störs jättemycket av suset från NoFrostfläkten som går åtminstone 50% av tiden.
Min syster har en annan NoFrost-frys från Bosch och hon tycker att hennes är knäpptyst.
Jag åkte till en annan affär och lyssnade på en annan Bosch-modell. Det är svårt att säga säkert för det är ju så klart en annan miljö än hemma, men de stängde av stereon i affären. Den frysen tyckte jag spontant var mycket tystare.
Bosch servicetelefonister säger att frysarna låter mer nu. Sen erbjuder de att skicka ut en tekniker, men om inte han säger att det är fel på frysen tar de 940:- för besöket.
Jag har möjlighet att lämna tillbaks frysen eftersom jag köpt den på elgiganten, men då måste jag ju hitta något vettigt alternativ. När det gäller NoFrostfrysar verkar alla likvärdiga om man läser specifikationer tycker jag. Bör jag köpa en frys med manuell avfrostning?
 
Om du vill ha en som är så tyst som möjligt, ja.
Är det något missljud eller bara driftsljud?
 
Jag har en självavfrostande Electrolux och har aldrig störts av ljudet. Är normalt ganska känslig för (o)ljud men tänker inte på att frysen skulle störa. Är man nära den mitt i natten så visst går det att höra ljud från den, men som sagt inget jag störs av.
 
Jag har samma Bosch modell som du. Antingen är du väldigt känslig för ljud eller så är det något fel på skåpet. Efter att ha läst ditt inlägg var jag tvungen att gå fram och lägga örat emot dörren - då hör jag också ett svagt fläktljud. Jag visste inte ens att det fanns en fläkt i skåpet. Ljudet hörs kanske max 3m ifrån skåpet (svagt och regelbundet).

Jag tror kanske att det spelar roll om skåpen står "inbyggda" med skåp på sidorna och över (som hos mig) eller fristående i rummet.
 
Ja, kanske är problemet dels att skåpet står helt fritt och kanske inverkar det också att väggen bakom är en murstock som ju antagligen reflekterar ljud bättre.
Men särskilt känslig för ljud skulle jag inte kalla mig. Ljudet är ungefär lika i volym och kvalitet som när man kokar vatten på spisen.
Jag tror inte att det är något fel på frysen för det är inga missljud av typen det har blivit is på fläkten så det kärvar och hackar utan det är helt enkelt ljud av att det blåser från fläkten.
Vi kommer nog behålla skåpet trots allt och försöka lära oss att leva med ljudet. Problemet är varje gång det stannar och man hör tystnaden. " Aaah det var så det var innan vi köpte ny kyl och frys." Vårt gamla skåp var helt knäpptyst och helintegrerat.
Var i en affär där de sa att man var tvungen att låta frysen acklimatisera sig en hel månad innan man kunde fundera på missljud. Det låter ju helt vansinnigt tycker jag.
Funderar på att bygga in skåpen i en låda med ljudabsorberande mattor på väggarna, men då vill man ju inte att det ska låta en massa från fronten i vilket fall, så det är ju skönt att höra att du Boende45 inte ens har hört din fläkt. Min fru är dock inte så tänd på det här byggandet. Hon tror det blir fult.
Ja ja
 
Det låter ändå konstigt tycker jag om ljudet är lika högt som när du kokar vatten. Jag kan ju nämna att jag också har kylen i samma serie. Båda är endast 2 veckor gamla. Jag var på väg att ringa Bosch eftersom fläkten i kylsksåpet inte fungerade, trodde jag. Fläkten hörs inte ens när jag öppnar kylskåpsdörren vilket gjorde att jag trodde att den var trasig. När jag tittade på den såg jag att den snurrade (ljudlöst).
 
Glömde berätta att jag fick guldstjärna av frun eftersom jag beställt så bra vitvaror.

Guldstjärna=Tyst beröm
 
Men är du säker på att nofrosten i frysen var igång när du lyssnade?
Ställ upp frysen till minus 32 och stäng dörren då kommer fläkten vara igång så kan du lyssna.
Jag håller med om att kylen är tyst, det är våran med förutom lite kompressor ljud, gluggande och gnällande ibland.
En annan sak du kan göra är att öppna frysen och trycka in knappen som trycks in av dörren när du stänger den. Då kommer du får höra fläkten så som den låter inne i frysen. Vår är rätt högljud. Vore intressant att höra om din är tyst även när du lyssnar på den med öppen dörr.

Tack för svaren
 
När fläkten inte går alls är den helt tyst (med stängd dörr). Om jag öppnar dörren och håller in knappen hör jag ett lågt gurglande, inte något fläktljud över huvudtaget. Går det inte att mäta ljudet, den ska ju inte ligga över 42db vilket vad jag förstår är lågt.
 
Fast jag tror tyvärr ändå inte att det var fläktljudet. Du hade nog oturen att öppna dörren under defrostcykeln om du fick ett gurglande ljud. Den delen av cykeln där frysen värmer upp inuti fläkten för att tina bort isen som bildas i fläkten. Då går inte fläkten.
Min frys är också helt knäpptyst under de stunder då inte kompressorn går och fläkten blåser runt kall luft. Något slags fläktljud måste du ha för det är ju så kylningen i dessa frysar funkar. Annars skulle inte din frys vara kall.:D
Kan inte acceptera att din frys skulle vara helt tyst och ändå kunna cirkulera luft i frysen.
 
Just fläkten på vissa modeller av Bosch verkar vara problematiska. Min syster köpte nya vitvaror för 8 månader sen och just frysen lät mycket tyckte hon och hennes man. Vid kontakt med bosch fick hon beskedet att de skulle skicka ut en servicetekniker som skulle kolla upp skåpet. Serviceteknikern tyckte själv att skåpet lät mer än normalt och bytte ut fläkten då den gamla verkade gå trögt, dessvärre utan att det blev mycket tystare. Syrran kontaktade återigen Bosch då problemet kvarstod, efter två veckor ringde en "specialist" inom deras kyl/frys avdelning och ställde en hög med frågor som syrran svarade på. Tre dagar senare så fick hon skåpet utbytt då just ett antal ex av den modellen hade ett tillverkningsfel som gjorde att fläktmotorns vibrationer överfördes till chassit och fungerade som förstärkare. En kollega till mig med högljutt frysskåp löste det med att demontera fläkten och sätta in gummidistanser. För mig låter det som ett tillverkningsfel. Morsan har ett husqvarna av fjolårets modell med fläkt, och det är knäpptyst oavsett om fläkten går eller inte.
 
Som svar till Låneslav och NetNut kan jag tala om att min fläkt har ett mycket lågt ljud även när jag öppnar frysdörren. När skåpets dörr är stängd hörs ljudet endast som ett mycket svagt surrande som kan anas max 3m från fronten av skåpet.

Som jämförelse kan jag tala om att det nya skåpet är klart tystare än den Husvarna frys som jag bytte ut som inte hade någon fläkt där kompressorn hördes en hel del.
 
Får väl ringa en servicetekniker helt enkelt så de får komma och kolla.
Så jävla surt att betala 940 kr bara om han skulle tycka ljudet var normalt.

Alternativet är att lämna tillbaks skåpet på elgiganten och köpa ett nytt och hoppas att det är tystare.
 
Idag var en tekniker här.
Han lyssnade lite på skåpet och tyckte inte att det lät så märkvärdigt. Plockade loss fläkten och lite, men konstaterade att ljudnivån var normal.

Som tur var så var Bosch justa och han sa att de skulle ta det på Goodwill.

Får försöka lära mig att leva med suset tror jag. I övrigt gillar vi ju frysen och vi tycker inte att vi kan hitta någon lika bra kyl och frys utan självafrostning. T.ex. så är Bosch frys med manuell avfrostning inte easy-cleanbehandlad.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.