C
Har ett stort hus med den gamla vanliga typen av lampor o dessutom ett "juste" lager av desamma.

Kan det "bära sig",(ur enbart ekonomisk synpunkt för MIG) att byta alla till nya LED ?

Alltså "rent generellt":):)
 
harry73
Ja, men det händer mycket med LED lampor just nu, de blir både bättre och billigare.
 
Hej!
Jag ställde mig för några år sedan samma fråga. Jag hade två takkronor med sammanlagt 10st 25w lampor. Det kändes svettigt att köpa 10 st Osram-diodlampor á 2watt för 99kr styck. 1000 spänn. Kan det löna sig.
Nåväl...
En tjugofemwattare kan förväntas leva runt tusen timmar. Den förbrukar på den brinntiden 25kwh. Räknar jag lågt så kostar det 25kr plus en lampa för någon tia. 35spänn. När jag gjort det fem gånger (vilket jag troligen får göra innan led-lampan går sönder.) så har vi summan 175kr. Bränner jag en diodlampa på 2w 5000 timmar så drar den ca 10 kwh . Räknar jag lika försiktigt med en krona per kwh så blir det då ungefär 110 kronor.

Det blir lite sämre ljus. men billigare blir det definitivt. En ytterligare positiv effekt är att sedan jag bytte för ca två år sedan så har ingen gått sönder. Det är trevligt då jag slipper ha stege lätt tillgänglig för att byta när det händer. Det är fult med släckta lampor i kronor.

VH/ Findus
 
Jag är helt förälskad i LED som idé, men inte i praktiken. Det ser helt enkelt kass ut, speciellt i en ljuskorna, och vi har många.

Beträffande livslängden så tycker jag inte det är något problem, vi har alla kronor dimmade och då håller i princip lamporna för evigt.

Återstår energiförbrukningen.

25 W x 90% (dimmad) = 22,5 W. Beroende på hur man värmer sitt hus är allt mellan 0 och 100% av detta en ren kostnad. Jag räknar med 75% (värmepump). Då blir det 17 W att betala för, eller ca 15 W mer än för LED alternativet.

Låt oss nu säga att varje lampa lyser 6 h/dag halva året. Det blir 15W x 6 h x 365/2 = 16 425 Wh = 16,4 kWh.

Dvs det tar 5-6 år att räkna hem LED lamporna.

Hade dom bra ljus skulle jag byta.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.