Vi har köpt ett nästan två år gammalt hus, och enligt ägarna (som även är goda bekanta till oss) finns inga fel som de noterat. Vi valde att inte göra en överlåtelsebesiktning men funderar nu på att låta göra en garantibesiktning. Vi har inte tillträtt huset och kommer inte ha gjort det när tiden för garantibesiktning är inne (dvs ska vi göra en garantibesiktning så kommer den att genomföras medan nuvarande ägare ännu är ägare).

Hur lyder juridiken? Kan vi låta göra en garantibesiktning?

Det enda vi sett i huset är lite sättningar, hårstråtunna sprickor - kan dessa påtalas och åtgärdas inom ramen för garantibesiktning?

Tacksam för lite tips och råd.
 
Det enkla svaret är att om ni är bekanta med nuvarande ägarna att de kallar till en tvåårsbesiktning som ni betalar. Ni har ju vid datumet som besiktningen ska utföras inte tillträtt och tagit över ägandet så där faller väl er rätt att kalla till en besiktning även om ni som ägare skulle ha den möjligheten.

Beroende på hur hemma ni är på att bedömma husets skick så kanske det inte är nödvändigt om ni inte hittat några problem. Har ni gjort en besiktning innan köpet? Annars så kostar det inte så mycket och hittar ni en bra besiktningsman som ni vet är duktig och kompetent så får ni svart på vitt att allt är OK vilket faktiskt kan vara rätt skönt. Särskilt när ni är nära bekanta med säljarna är det bra att konstatera att det inte finns några problem vid tillträdet som kan skapa osämja om det kommer fram senare.
 
Garantibesiktning innefattar massor med saker, passa på att få problemen fixade. Alternativt var vår byggfirma väldigt snälla.

Vi påtalade dörrar som hängde snett, knak i trappan, spruckna reglar, trasiga takpannor, regnränna som hängde snett, mm. mm.
 
Gisela01 skrev:
Hur lyder juridiken? Kan vi låta göra en garantibesiktning?
.
Garantibesiktning har endast den ursprungliga byggherren (första husägaren) rätt at kalla till. Byggföretaget har ju avtalet med dem och inte med er.
Ett juste företag går ändå med på en garantibesiktning men de är inte lagligen tvugna till det.
Däremot kan säljarna kalla till besiktning trots att de inte längre är ägare till huset så länge det är ok för er.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.