Hej!

Är det någon som vet hur man installerar PEX-rör för tappvatten,varmt och kallt i vägg? Är det godkänt? Ska rören isoleras? Väggen jag har är uppbyggd med träreglar och isolerad med 200mm mineralull.
 
Blir lite osäker på hur du menar. Gäller det PEX i just yttervägg eller PEX i största allmänhet?

Man brukar väl undvika vattendragning i yttervägg, vet inte om det är totalt förbjudet. Men OM man har tappvatten i yttervägg så är det viktigt att rören ligger så nära den varma sidan av väggen som möjligt. Och Pex borde vara mer lämpligt än metallrör, PEX är mer förlåtande om det trots allt fryser.

Om vi då tar PEX i största allmänhet så är det vanligaste (såvitt jag förstår) att man kör med Rör i Rör. Dvs ett PEX rör som går i en ytterslang. Det finns hela kopplingssystem för detta. Titta ex. på Rinkabyror.se eller Sigro.se. Rörirör ger dels läckskydd (under förutsättning att ytterslangen mynnar i ett vattensäkert utrymme) och dels skall det gå att byta ut inner röret, med lite tur och inte alltför många krökar.

Det finns 3 någorlunda stora leverantörer, Uponor (kallades Wirsbo till för ett par år sedan), Roth och LK. En viktig faktor är att man skall köpa PEX avsedd för tappvatten, Det finns PEX för värmesystem och för tappvatten och även kombirör som duger till båda användningarna, Det mesta som finns på nätbutikerna är kombirör.
 
  • Gilla
Albireo
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.