För att inleda, jag kommer inte ge mig på att mecka med detta, avvaktar att elektriker skall ringa tillbaks men jag kanske kan få min oro stillad eller ökad under tiden.

Igår sa sambon, "Nu låter det där sprakande ljudet igen och lamporna fladdrar". Hon har märkt detta en gång tidigare för någon vecka sedan, tror faktiskt att det var strax efter stomen här nere. Vi har bott i huset två år och aldrig har vi märkt detta tidigare. Elcentral + lite mer byggdes om när vi flyttade in, likaså installerades alla stor-förbrukare då (framförallt luft/vatten värmepump).

Huset är från 1920 och inkommande el sitter nere i källaren (kommer ur marken), sitter en stor gjutjärns?låda, som innehåller först 3x1 diazed, sen ytterligare 3x1 diazed, har aldrig förstått varför det sitter två uppsättningar, men den första uppsättningen ser ut att ha betydligt grövre huvar och jag antar att det är här man säkrar ner huset. Därefter sitter den ytterligare en uppsättning huvudsäkringar, som kanske är de jag bör ge mig på att byta om en huvudsäkring går. Jag vet inget sätt att bryta strömmen till denna "låda". Därefter går matning till mätartavlan, här kan strömmen brytas dels innan mätaren och dels på mätaren. Sen matas centralen, denna har också en egen brytare, en 3fas grupp till pannan (utan JFB) och sen 2 x JFB med sina respektive grupper.

När jag kom ner i källare så sprakade/frasade det ganska rejält bakom den luckan som innehåller absolut första uppsättningen säkringar och belysningen i källaren fladdrade. Det luktade lite typiskt bränt som den kan göra från gamla glödlampor och armaturer. Belysningen stundtals blinkande och ibland helt svart bortsett från en lampa som är halogen och inte lågenergi, halogenen lös svagare då (antar förväntat då lågenergi inte klarar den låga spänningen ok men halogenen gör det).

Vid tillfälle då jag hade alla grupper stängda och inget ljud lät från huvudsäkringarna så inspekterade jag dessa "okulärt" och provade att känna på huvarna tså de satt åt skruvade och det gjorde de så vitt jag kunde känna. Ingen var trasig. Efter att stängt av och satt på lite olika grupper kunde störningarna komma tillbaks, sen efter ytterligare en gång med allt av och på var allt som vanligt. Inga konstigheter imorse heller, allt fungerade som det skulle. Trots att all förbrukning var densamma som vid tillfället för felet.

Jag misstänker att en fas glappar på något sätt, Pannan har effektvakt/begränsare och den klagar på att det är ett högt uttag trots att inga andra storförbrukare (disk/tvätt) är igång, så jag tolkar det som vaktens reaktion på en avsaknad fas. I och med att jag i pannan har trefas-last igång så kan väl då ström krypa över till andra faser, därav att källarbelysningen får viss kräm? Andra enfasgrupper i huset (som antagligen matas från en "hel" fas) fungerar bra, men även uppe från ugn/häll som går på en egen trefasgrupp hördes det konstiga ljud och displayen fladdrade.

Låter mina teorier rimliga? Jag gör också ett antagande att felet inte ligger i "min" elinstallation eller någon apparat, dvs jag har inte en defekt produkt som gör att en fas svajar och sprakar i huvudsäkringen, isåfall borde väl någon tidigare del av kedjan (räknat från elcentralen) spöka.

Fler frågor

1. Kan en diazed-säkring vara "något defekt" dvs orsaka ett sådant fel, i min värld är den antingen hel eller trasig...
2. Har läst att man inte bör byta säkringarna om man inte kan bryta strömmen, måste jag då ha ut någon från el-leverantören, för mig veterligen måste strömmen brytas ute i gatan någonstans.
3. Kan det vara så att en inkommande ledare glappar? Hur kan det komma och gå isåfall?

Har respekt för el men heller inga problem att själv ge mig på delar av installationen, förutsatt att jag har en huvudbrytare att "gömma" mig bakom

Oj nu blev det långt....
 
Bäst är att ta dit en elektriker.
Du kan ju själv se till så att säkringarna är ordentligt åtdragna så det inte kan bli glapp och varmgång.
Är ganska vanligt fel att det blir varmgång och glapp i säkringar med större last. Som inte är åtdragna.
Fast det kan säkert vara något annat...
 
MMR skrev:
2. Har läst att man inte bör byta säkringarna om man inte kan bryta strömmen, måste jag då ha ut någon från el-leverantören, för mig veterligen måste strömmen brytas ute i gatan någonstans.
Stäng lasterna så går det att byta säkringarna utan att det blixtrar. Sätt in säkringen i huven och skruva sedan fast huven i centralen. (Försök inte trycka in säkringen i centralen först och skruva dit huven efteråt.)
 
Om det har varit glapp kan det ha bränt PK:n som då behövs bytas ut, det kan även vara någon kabel som sitter dåligt eller t.o.m så att mössen har hittat ett varmt och gott ställe att bo på...inte speciellt ovanligt med möss i elcentralerna så här under höst/vinter
 
OK, att plocka bort all last var ett bra tips att ha med sig. Tänkte inte så långt igår. Kom först på i efterhand att jag också kunde kollat på mätaren, de nya mätarna indikerar väl normalt faserna?
 
Inga möss här i alla dall, detta är inte i centralen utan där inkommande matning ligger, dessa säkringar ligger bakom järnlock som är ganska tight åtskruvade

PK?
 
Möss kan ta sig in genom alla möjliga små skruvhål...

PK = Passkontakt th_334466.gif
 
Är det på inkommande det är fel så ska du kontakta din nätägare då skickar dom ut folk och åtgärdar felet
 
Kan det vara så att "kvalitén" på inkommande el kan innehålla störningar som orsakar ovanstående fenomen. Och är det kanske så att om problemet ligger direkt på första gruppen huvudsäkringar att det alltid är nätägarens ansvar?
 
Jag tycker du ska ringa en elektriker som kan kolla vad som är fel, oftast brukar det inte vara svårt att hitta när det sprakar lite.

Btw, jag tycker du ska göra det imorgon ;-)
 
Låter som att det är servissäkringar och som elmont nämner så är det nätägarens bord. De har väl jour så att det kommer ut när som helst, eller?

//Patrik
 
Har huset haft flera lägenheter nån gång?
Det låter som om det är en servissäkring som glappar i PK:n.
Servissäkringen borde inte behövas längre om det bara är ett abonnemang utan kan monteras bort så att bara "andra uppsättningen" säkringar finns kvar, huvudsäkringarna.
 
Ringde Eon direkt i morse, sån tur va kunde man se på elmätaren att L2 "kom och gick" trots att det sprakande ljudet var borta, annars är det typiskt så att inget fel syns när det väl kommer ut någon för att titta på det.

Elektrikern som skickades ut har precis åkt iväg och som flera av er misstänkte så var det ett glapp i ena servissäkringen. Den hade bränt fast i passkontakten nått jävulskt att han fick ta fram stora polygripen.... Tack för alla svaren.
 
Men om den bränt fast i passkontakten så kom väl passkontakten med ut om han gängade ur proppen, lite jobb sparat i allt elände? ;) ;)

Skönt att se att det löste sig.
 
Kanske inte hade brännt fast i prophuven?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.