Hej!

Vi är en skytteförening som har haft vår bana i 60 år. Vi har ett gällande arrendeavtal.

En utländsk exploatör har köpt marken där vi ligger och börjat planera tomter nära banan inom bullerområdet. Hans tomter finns på detaljplan, dock inte skjutbanan! Han var upplyst om skjutbanans existens innan planeringen började. Upplyst kommunen om att "skjutbanan ska bort"
Han har inte utfört bullermätningar. Vi har kollat med lantmäteriet, arrendeavtalet är bergfast och kan inte sägas upp. Dock kommer tänkta husköpare att anse sig lurade när det börjar smälla! Mäklaren skriver inte heller i sina objektsbeskrivningar att husen kommer att utsättas för skjutbanebuller.

Frågan är:

Får vi som arrendator överklaga bygglovsansökningarna som kommer efter hand på hus inom bullerområdet?
 
harry73
Att överklage ett myndighetsbeslut är en rätt alla har!
Så alla får överklaga alla bygglovsansökningar. Men med den nya reglar kan man bara överklaga inom en viss period, därefter vinnar beslutet laga kraft (eller hur det nu heter)
 
Tack för det. Hur gör man för att få veta när bygglov beviljas? I vår kommun klubbas "delegationsärenden" i klump och visas inte på nätet. Måste vi köra till kommunhuset efter varje nämndsammanträde och läsa där?
 
harry73
Ring byggnadsavdelningen, berätta att ni har hört att det planeras bostäder bredvid skjutbanan och att ni som ägaren av banan vill vå möjlighet att yttra er i en eventuell bygglovsansökan eller ansökan om förhandsbesked för bygglov.

Sen kan det ju vara bra att försöka hålla koll på alla beslut som tas angående detta.

Men hur gick det till med detaljplanen, varför finns ni inte med där, och går det fortfarande att överklaga?
 
men hur har detaljplanerandet gått till? Där borde ni fått möjlighet att yttra er. Det kan finnas möjligheter att få detaljplanen ogiltigförklarad om ni inte fått möjlighet att yttra er.
 
Nej, föreningen har inte fått yttra sig. Detaljplanen överklagades ända upp till regeringsrätten av 17 kringboende utan resultat. Det enda som nämns om störningar är en väg som ligger bakom skjutbanan, Skjutbanan ligger alltså mellan tomterna och vägen! Man har föreslagit att hastigheten på vägen ska minskas för att minska buller!
Hade vi rätt att yttra oss? Vi fick ju inget besked om att det var möjligt?
 
Ja, om ni berörs. men det är möjligt att ni borde upptäckt själva att ni skulle yttra er. Värt att kolla upp.
 
Bergfast arrende? Finns det verkligen arrendeavtal "för all framtid", jag trodde de var tidsbegränsade och att markägaren vid arrendetidens utgång har rätt att säga upp arrendet, men jag kan förstås ha fel? Kan erat arrende hindra kommunens utbyggnadsplaner även om 200 år från nu?
 
Det här rör sig om ett lägenhetsarrende ser det ut som, och då är besittningsskyddet svagt. Så det är bara för jordägaren att säga upp avtalet.
 
Nja, vi har arrendet på 49 år och har byggnader och och annat på marken. Nyligen har kommunen gett oss 25.000 för handikappsanpassning, staten har också bidragit till säkerhetshöjande åtgärder Stadsbyggnadskontoret och lantmäteriet säger att arrendet inte kan sägas upp ensidigt.

Tydligen har exploatören redan sagt (2006) till kommunen att han ska säga upp oss och stänga banan pronto. Därav troligen felet i detaljplanen , vi vet inte.
 
Men finns det tillstånd för skjutbaneverksamheten då? Nu är jag utanför mitt kompetensområde men räknas inte skjutbaneverksamhet och liknande bullrande verksamheter som miljöstörande och tillstånds-/anmälningspliktiga? I så fall borde det ju komma med i detaljplaneärenden och bygglov.
 
Låter konstigt när du säger att Stadsbyggnadskontoret håller med om att arrendet inte kan sägas upp ensidigt (innan avtalet löper ut), för det är väl just Stadsbyggnadskontoret som tar fram detaljplaner. De borde ju veta vad de själva sagt (fast man upphör ju iofs aldrig att förvånas...)
 
Taskigt läge!

Ni måste stoppa byggandet till varje pris. Annars kommer de boende att anmäla er till miljönämnden, och risken att dem får "rätt" är skrämmande stor... Läste for några år sedan om en ridskola som hade haft dålig ekonomi, men gott om mark. Ridskolan styckade av ett par villatomter för att få in pengar. Efter ett tag började de boende klaga på att det fanns för mycket flugor, luktade häst/gödsel osv. Det hela slutade med att ridskolan tvingades stänga.
 
monro skrev:
Tack för det. Hur gör man för att få veta när bygglov beviljas? I vår kommun klubbas "delegationsärenden" i klump och visas inte på nätet. Måste vi köra till kommunhuset efter varje nämndsammanträde och läsa där?
Alla bygglov annonseras i Post och inrikes tidningar. Ni måste överklaga inom 21 dagar (?) efter offentliggörandet.
 
Vi har naturligtvis tillstånd för verksamheten. Funnits i 60 år... Både polistillstånd och tillstånd från miljökontoret med inskrivna regler om vad vi har att rätta oss efter. Stadsbygnadskontoret hade felaktig information om vårt avtal. Samma felaktiga information som exploatören framfört konstigt nog, dvs arrendet ska sägas upp snarast och vi ska upphöra med verksamheten. När pressen ringer backar Stadsbygnadskontoret och lovar ta reda på var de fått informationen från.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.