Hej,

Har en CTC Family 1200 för olja och el med regulator och tidsautomatik som vi aldring använder, kör bara manuellt.

Nu använder vi el endast för att värma vatten, inget annat - uppvärning via vedkamin.
Förut använde vi inte el alls, varmvatten via olja.

Ändå så får vi vissa månader stora elräkningar, normalt ligger vi på 200-300 kWh per månad för det här fritidshuset, medan när rycken kommer så landar vi på ca 1000 med peak på 1700 en gång. Oavsett om vi är där eller inte, det påverkar inte mycket. Har varit lugnt i över ett år så vi trodde detta hade löst sig, men problemet kom tillbaka i oktober i år.

Allt började när pannan kom in i huset, men inget kan lista ut vad som är felet med den, om det nu är pannans fel. Elajos elektriker har varit där - termostatvredet funderar som det ska och att pannan är OK. Varken CTC eller Bentone har några andra tips till oss.

Någon som har något tips på vad vi kan göra?
 
Elmätare med loggning på själva pannan för att bevisa att det är pannan som drar all el?
Om all värmning från pannan till huset är avstängd så hoppa över detta, annars kan man fundera på om man behöver logga husvärmen för att vara säker på att inget händer där när man är borta.
Kolla om det kan ha varit läckage av vatten (varmvatten!) när man varit borta. (vattenmätare?)

Om pannan "drar" mer el måste den bli av med värmen på något sätt. Endera ut i varmvattnet, ut till elementen eller själv bli rödglödande och stråla ut i pannrummet (tillika ut i skorstenen, luft som dras in vid eldstaden, blir vämd innuti pannan och sedan smiter ut i skorstenen) - Om all eldning i pannan är blockerad; se till att stänga spjäll och ev sätta hatt på den pipan uppe på skorstenen.

Lycka till /Göran
 
Byt ut pannan mot en varmvattenberedare, dom läcker värme som ett såll så det betalar sig troligen på ett år.
 
Det handlar om ett par kW extra som borde märkas någonstans, speciellt om det kommer från ett isolationsfel! Ingen granne som tjuvar el när ni inte är där?

En extra elmätare till pannan kan vara en ide, men det kostar. Ni kan ju börja med att studera er egen elmätare, och om ni ser att den momentana förbrukningen oförklarligt sticker iväg till ett par kW så gå igenom hela huset och koppla ifrån allt tills ni hittar den förbrukare/ledning som är boven.
 
Hur har ni det med vatten? Här var en tråd för något år sedan om hög förbrukning, det visade sig bero på en vattenpump som gick kontinuerligt och aldrig stängde av.
 
mrfrenzy skrev:
Byt ut pannan mot en varmvattenberedare, dom läcker värme som ett såll så det betalar sig troligen på ett år.
+1

Min gamla kombipanna uppvärmd till klena 40 grader gör att elräkningen på sommaren stiger från kanske 300-400 till en tusenlapp per månad. Ökningen lär bli klart större vid större panna.


Ställ pannans termostat på +10 eller nåt sånt (om det går) när ni inte ska använda varmvattnet på ett tag, och se vad som händer med förbrukningen.

Bonusfundering från mig som inte kan så jättemycket om VVS:
Kan tryckvariationer i inkommande vatten få vattnet att röra sig fram och tillbaka en del genom pannan, typ att vid trycksänkning så åker en skvätt tillbaka till kallvattensystemet, och vid höjning åker en skvätt kallvatten in? Om det i så fall sker tryckvariationer så kan det kanske påverka räkningen, t.ex. att det läcker lite vatten (på nåt i övrigt ofarligt ställe)...
 
Det kan inte läcka genom pannan för den föregås av en backventil, däremot händer det ibland med gamla dåliga duschblandare att varmvatten läcker från varm till kallvattensidan. Pga uppvärmningen får ju som du säger varmvattnet högre tryck.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.