Hejsan
Har en gammal kåk från början av 1800-talet med torpargrund, krypmån under. Fick i förra veckan en vattenläcka som stod och rann ned genom golvbrädorna ned i trossbotten. Jag har rivit bort trossbotten underifrån på c:a 25 kvm, tagit bort all blöt isolering plus lite säkerhetsmån.

Vad det verkar så har vattnet gått tämligen rakt ned och så runnit ut i botten på trossbotten, d.v.s. att det mesta som blev blött var bara mineralullen, tjärpappen och brädorna. Dock är en del av bjälkarna blöta fläckvis och fläckvis även golvbrädorna då vattnet även runnit i ovankant i gliporna mellan brädorna. Problemet är att där det runnit i ovankant och alltså är surt i golvbrädorna är under badrummet där det ligger en plastmatta i dagsläget, resten är trägolv och med bara dessa kvar känns just den biten inte som något stort problem.

Min fråga är egentligen, kan man torka ut fuktskadan underifrån utan att behöva bryta upp själva golvet i huset?

Skaderegleraren som var här ville bryta upp hallgolvet (brädgolv) plus hela badrummet. Men i hallen är det inte speciellt fuktigt, där var det bara blött i mineralullen och bottenbrädorna och allt det är ju bortplockat nu. Det är ju förvisso lite surt i bjälkarna..
Vad gäller badrummet så är jag inte alls sugen på att låta dem bryta upp det och bygga nytt.. Det är ett gammalt 80-talsbadrum så åldersavdraget kommer bli ganska fett, och planen är att det badrummet ska bort helt och hållet till sommaren då vardagsrummet ska utvidgas däråt. Känns lite kymigt att behöva slänga ut pengar på något som jag ska slå sönder om mindre än ett år.

Vad tror ni, kan man torka ut fukten utan att bryta upp golvet? Om ja, eller njaaa, vad är bästa sättet?
Jag funderade på att spika upp byggplast från marken och upp mot golvet, underifrån, runt de 20-25 kvm som jag rivit ned trossbotten på och sätta dit en byggfläkt några veckor. Kan det hjälpa tro?

Tips, idéer tas emot tacksamt!

Alternativet är att låta försäkringsbolaget ta hela pucken men jag är som sagt inte alls sugen på att slänga ut ganska mkt pengar på något som jag dels inte tror behövs och som delvis ska rivas om något halvår/år.
 
Är skaderegleraren erfaren med många år i jobbet så hade jag nog litat på honom/henne och tagit smällen nu. Eventuellt så kan försäkringsbolaget ha vissa synpunkter på att du inte gör vid skadan som de rekommenderar och skulle du upptäcka att skadan var större eller orsakar följdskador så kan de nog vägra betala ut någon ersättning för detta. Har du otur ligger vatten/fukt kvar emellan plastmatta och golvbrädor vilket kan orsaka att trät slår sig och badrummet blir rena berg-o-dal-banan. Det kan även vara svårt att få tillräcklig luftcirkulation så att fukten/vattnet försvinner.

Jag ser två val "bra" alternativ:

1. Ring och förhandla med försäkringsbolaget om du inte redan nu kan samarbeta och ta vardagsrummet samtidigt som nu "renoverar" badrummet. Om du inte ökar storleken på badrummet och själv river ut det gamla blir det ju billigare för försäkringsbolaget att bygga upp ett nytt. Naturlgtvis får du ju stå för all merkostnad i material (nya reglar, väggskivor osv), men det hade det ju ända kostat dig när du ändå ska renovera till sommaren.

2. Försök få en kontantersättning för vad de värderar kostnaden till att åtgärda skadan minus årsavdrag, och hyr sedan en absorptionsavfuktare (Munters t.ex) istället för en byggfläkt (drar 1/3 så mycket el och fuktar av mycket snabbare), naturligtvis med godkännande från försäkringsbolaget att det är okej att göra så.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.