Vi har renoverat 4 kakelugnar. En sattes om helt, det kostade väl en 40 - 50 000 kr, men då ingick också nytt rökrör hela vägen upp. Med ROT så blev det inte så farligt. Vi hade också turen att man "lyfte av toppen" på tre stycken och gjorde ny anslutning till nya rökrör. Det kostade cirka 10 - 15000 kr beroende på var i kåken de stod. Samtliga fyra blev med beröm godkända av sotaren och vi njuter av att elda i dem. Lite speciella är de, då varje kakelugn har sina egenskaper. Ingen är den andra lik att elda i, men när man lärt sig är de guld värda. Lite ved går det åt och det är varmt från kväll till morgonen. Det är en investering både i ditt hem och i din uppvärmning och trivsel. Andra lösningar är minst lika dyra.
 
Om ugnen dessutom står i ett 90kvm rum, så behövs ju ingen annan värme där och det blir inte för varmt. jag skulle säga att den ugnen är optimalt anpassad som den är..bara den inte var igenmurad.
om du vill vedvärma vatten för uppvärmning och bruk, så kunde väl en separat vattenmantlad kamin passa i ngn annan del av huset. Jag beställde en från kratki.eu (samma som säljs av Nordic värme och ett gäng andra) för ca 11.000kr inkl frakt från polen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.