Hej!

Har monterat utomhusarmaturer på fasade från nordlux i sommar!
Var väldigt nöjd fram till någon vecka sedan...

Jag har totalt 11st led lampor på fasaden varav 4st har gått sönder, står bara o blinkar eller så lyser dom inte alls.
Dessa led-lampor följde med armaturen!

Var på Bauhaus o pratade med dom, dom säljer ej denna ljuskälla separat så jag fick 4st eglo led gu 10 med mig hem istället.
Om de nya lamporna ej skulle ha samma karaktär som mina befintliga lampor så skulle jag även komma in med de resterande 7lamporna för att byta ut dom.

Jag bytte till dom nya eglo lamporna i lördags. Igår måndag så ser jag att en av de nya lamporna har gått sönder, det är 25000h garanti..

Hur är detta möjligt?
Är det skit LED eller finns det andra faktorer som spelar in?

Det är ej i samma armatur lamporna går sönder utan på olika ställen!

Armaturerna är installerade av elektriker.
 
trafon i armaturen verkar inte klara av en led-lampa om den är avsed för halogen (blir för kraftigt överdimensionerad), misstänker att bauhaus har bytt ut halogen mot led utan att modefiera armaturen... Trött man blir,,, inte så kul att behöva montera ner alla armaturer igen och upp med nya....
 
det är inte så att det kommer in fukt i armaturen och detta hamnar på LED lampan. Kan du visa bild på armaturen? Jag har själv ett gäng LED som fasadbelysning, lamporna av olika fabrikat (billiga) mellan 3-4 W, men ingen har gått sönder. GU 10 är 240V lampor
 
Det måste vara riktigt dålig kvalité på lamporna eller att du har problem med strömspikar, jag har armaturer som liknar dina med någon Osram LED i och dom har vi haft i 3-4 år utan några problem
 
ja dom lamporna som följde med var nog redig skit, men dom jag bytte till i lördags ligger ändå på 110kr/st så dom borde ju hålla bättre, nu är det bara 1 av 4 som gått sönder av dom dyra o det kan ju varit något fabrikationsfel på just den lampan!!
 
Nu är tjejen hemkommen från bauhaus, o som vanligt så har det tagit en jäkla tid o tjafsande... Till slut så kom en i personalen som jobbade på lördagen som kände igen henne, då var det helt plötsligt inga problem längre att byta ut dom resterande lamporna. Men att vissa anställda börjar "lära ut" om hur viktigt det är att spara alla kvitton för utan kvitto kunde kärringen (blond tjokis el avdelning bäckebol gbg) inte göra något. Kvittot har dom fått under lördagen och vi fick ej tillbaka detta när vi fick ut dom nya lamporna (har ett spädbarn så tankarna är på annat håll ibland). efter ett tag kom även en chef som frågade vad kärringen velade om... sen var det bara för sambon att följa med in o plocka dom lampor hon ville ha, blev några st för 250kr/st istället för dom vi var glada att mottaga under lördagen för 110kr/ st... Dessa bör hålla lite längre! chefen skrev även ut ett nytt kvitto över dessa lampor då tjejen ville ha det om det uppstår problem igen,, så man slipper "kärringen" igen....
 
Skönt att dom ändå gick med på att ge er nya dyrare ljuskällor
 
Jobo123 skrev:
trafon i armaturen verkar inte klara av en led-lampa om den är avsed för halogen (blir för kraftigt överdimensionerad), misstänker att bauhaus har bytt ut halogen mot led utan att modefiera armaturen... Trött man blir,,, inte så kul att behöva montera ner alla armaturer igen och upp med nya....
Sockel GU10 = 230V, alltså finns ingen trafo.
Förmodligen är kvalitén på ljuskällorna riktigt låg. Eller om armaturen hindrar kylningen av ljuskällan. LED är väldigt känslig för överhettning.
 
Redigerat:
märkligt, jag har samma armatur vid entrèdörren, lyser upp o ned och med gängade ändar med glas i. Jo 1 lampa har faktiskt gått sönder för en tid sedan, den övre (kjelle 48 LED), vet inte, blir kanske varmt därinne.
För en tid sedan köpte jag en utomhus strålkastare med sensor, 170 LED i kraftigt aluminiumhus med kylflänsar, jag undrade varför detta, - jo men det blit juh varmt sa säljaren, det tror inte folk, att LED kan bli varma! nä knappast jag heller...................
 
Det finns numer infällda LED armaturer med fläkt.. Just värme är en anledning till att LED fortfarande är dyrt. Det är en konst att tillverka en liten armatur som effektivt gör sig av med värmen. Den andra anledningen är att man måste ta hand om ljuset för att man skall få ut effekten på rätt ställen. På det området jobbar alla de stora intensivt med mikroprismor, reflektorer mm
 
ursäkta, snaggletooth, läste endast Din redogörelse för GU 10, men du förklarar även om värmen.
LED är tydligen framtiden melodi, = både ljus o värme och endast 3W, måste bli kraftbolagens undergång, äntligen......
 
snaggletooth skrev:
Sockel GU10 = 230V, alltså finns ingen trafo.
Förmodligen är kvalitén på ljuskällorna riktigt låg. Eller om armaturen hindrar kylningen av ljuskällan. LED är väldigt känslig för överhettning.

Det är helt rätt, jag snurrade iväg när jag läste om liknande problem här på forumet. Det står så klart även i armaturen att det är 230-240v!

Jag antar att det var dåliga lampor som följde med, vet att det är väldigt svårt att ta fram riktigt bra led som håller till priser som gör det värt för en vanlig konsument att köpa lampan.

Jag hoppas nu att dom jag bytt till kommer lysa många timmar!

Det stämmer även att värmen är ett problem när det kommer till led, tur att man bara har tänt utebelysningen under höst vinter så att armaturen kyls ner.

Led lampor med fläktar i är inget att rekommendera, låter som om du sitter i ett rum fullt av datorer. Vet konkurenter till oss som projekterat med sådana typer av armaturer i konferensrum m.m som vi sedan fått byta ut pga av kunden inte är nöjd med allt surrande. men i offentliga miljöer där du har bakgrundsmusik och är allmänt brusigt är det ett bra alternativ!

Led armaturer som sitter på lite högre höjd samt ska lysa upp lite mer behöver en ordentlig kylfläns, så värme kommer dom garanterat att generera!
 
Nja är inte så negativ till fläkt på armaturen.. Den av de ytterst få jag såg senast var mer eller mindre knäpptyst.

Men kylning är A och O. En LED-armatur är till ~70-80% kylfläns resten är ljuskälla, drivdon och allt annat runt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.