Står i ett litet dilemma inför kommande husbygge, skall jag lägga in ett bra "dyrt" laminatgolv i huset eller lägga in ett parkettgolv.!?!?!?
I mitt förra hus valde vi där det renoverades att lägga in ett bra laminatgolv (ett ek rustik antik) snyggt enligt mig och väldigt hällbart, vi valde detta delvis p.g.a. vi har hund + små barn = slitage & repor i parkett + priset!

Parkett är ju skönare att gå på men la i ett hos svärmor för ca: 1½ år sedan och ser ju nu hur illa det ser ut på vissa ställen efter barn och hund.
Visst att ett parkettgolv är slipbart men är det värt det med dubbla kanske 3-dubbla inläggniskostnaden??

Vad tycker ni alla därute??
 
Jag valde ett Pergo laminat skeppsgolv till vårt vardagsrum (60kvm) och är mycket nöjd med det. priset 320Kr/m2 är inte billigt precis, men med 30 års garanti, får man tro att det är kvaliet på detta laminatgolv. Min syrra! brukar påtala att det är ju inte något riktigt skeppsgolv, nä, Gud bevare mig från det, säger jag då, vill inte ha tjärdoft och drevat som hamnar i dammsugaren.........men hon tänker nog på Junkers golv för en tusing/m2. I sovrummen har vi "riktig" parkett (260Kr/m2) men det är inte så svårt att vara golv i ett sovrum, med minimal förslitning. Jag känner inte igen mig, när jag läser om andras problem med laminatgolv, utan jag promenerar omkring på laminatgolvet utan problem. Fö har vi 60 kvm granitgolv i köksdelen och hallen, märks ingen skillnad när man går från det ena golvet, över på det andra.
 
Vi har också Pergos laminatgolv, 120m2. Vi hade en hel del problem med det i början, men det är löst nu. Skulle utan tvekan välja laminat igen, vi har snart haft det i 4år och fortfarande ser det nytt ut.
 
saturnus skrev:
Jag känner inte igen mig, när jag läser om andras problem med laminatgolv, utan jag promenerar omkring på laminatgolvet utan problem. Fö har vi 60 kvm granitgolv i köksdelen och hallen, märks ingen skillnad när man går från det ena golvet, över på det andra.
Men är inte det problemet, att laminatgolv är lika hårt och kallt som granitgolv?
 
Vad är det för problem med att golvet skulle vara hårt?
 
Lackade trägolv är plastgolv. Svårt att slå känslan hos ett skurgolv eller oljat golv dock. Ett laminatgolv kan kännas lite "klapprigt" att gå på, men med foam under sviktar det ju en aning och känns inte alls lika hårt som sten. Gillar själv inte kombinationen barnhuvuden och sten. Vi kör laminat och mattor så länge vi har hund och barn. Sen blir det kilsågat för 1000+ kr /kvm! ;)
 
MB77 skrev:
Vad är det för problem med att golvet skulle vara hårt?
Ett hårt golv är inte lika skönt att gå på som ett mjukare. Ett golv som är kallt är inte heller uppskattat, utom möjligen riktigt varma sommardagar.

Detta är elementärt.
 
Detta med att laminat skulle vara stummare att gå på än ett golv med träfaner eller slipbar parkett är en myt. Om det är flytande golv med foam eller limmat på golvmaterialet är avgörande, lumppapp påverkar inte mera än att utjämna och ta bort ljud. Vad kan svikta i ett material på 8-15mm och göra det mjukare, annat än det jag nämnde tidigare.
Jag har själv tagit fel på ett trägolv med extra lackskikt och trott att det varit laminatgolv, där ägaren blev lite purken då golvet kostat runt 600:-/m2.
Har både gamla parkettgolv och laminatgolv i huset. Vårt första Pergo är från -87 om jag minns rätt och mycket slitstarkt, men det golvet har en plastig yta som dagens golv inte har. Sedan finns det kvalitetsskillnader beroende av fabrikat.
Ska själv lägga ett laminatgolv av bra kvalite i fritidshuset kommande vår för att få det slitstarkt och klara både människor och hundar.
Väljer gärna trägolv men där slitaget är minimalt utifrån att de repas så lätt, åtminstone för en hundägare.
 
Är det inte ganska mycket status inblandat här? Det ska vara på ett visst sätt "för det sa Martin".
 
saturnus skrev:
Fö har vi 60 kvm granitgolv i köksdelen och hallen, märks ingen skillnad när man går från det ena golvet, över på det andra.
Exempelvis märker saturnus inte någon skillnad på laminatgolv och granitgolv, trots att granitgolv är mycket hårda golv.

Trägolv kan dock kännas olika beroende på ytbehandling. Mattlackade och oljade parkettgolv har en mjukare yta än blanklackade parkettgolv. De senare känns därför hårdare och kallare, ibland nästan som laminat.
 
Redigerat:
Håller med Henri att laminat känns mycket hårdare än trägolv eller parkett, kallare också kan jag instämma. För min egen del blir det inga mer laminatgolv hos mig.
 
Skulle vara intressant att göra ett blindtest genom att låta x personer få gå på laminat respektive parkett barfota och sedan avgöra vad det är för golv. Och då både blanka och matta golv, samt med och utan golvvärme.
Testade själv lite igår utan strumpor och känner ingen skillnad i temperatur, däremot är det gamla Pergogolvet från -87 lite halare än det gamla parkettgolvet i vardagsrummet. Märker ingen skilnad mellan sovrummens nyare lackade fanergolv och laminatgolvet. Med strumpor märker jag ingen skillnad mera än lite olika strävhet.
 
  • Gilla
Bessess
  • Laddar…
Jag väljer bort laminat för att det är kallare (antar att det inte är ett problem mom man har golvvärme). Mina föräldrar hade laminatgolv på övervåningen och där var det svinkallt att gå barfota och då var det ju ändå varmt från undervåningen.

Ett annat problem är ju att om det blir repor så blir de reporna mycket fulare. Nu repas kanske inte laminatgolv så lätt men jag var hem till en bekants nyrenoverade hus med valnötslaminat som hade en del repor som verkligen lyste.
 
Henri skrev:
Men är inte det problemet, att laminatgolv är lika hårt och kallt som granitgolv?
vi har värme i golvet, men det kan jag tänka mig det blir, om man har kalla golv från början....men då får man också tänka på, att det oftast inte är möjligt, att lägga ett parkettgolv med sina 14--16--18 m m tjocklek, på befintliga golv, då de bygger på/upp ganka regält, då blir det enklare med laminatgolver på 7--8 mm.
 
Redigerat:
Jag tror man "låser" sitt resonemang, på vad man själv har för golv och vad man är van vid.
Anders S föreslog en test, om vad det är för golv man går på, så på med dom stora mystofflerna, och med sådana på fossingarna, tror jag det skulle vara omöjligt att reda ut, vad det är för golv man går på.
Men om man med lackskorna med hård sula, klampar omkring på de olika golven, kan man kanske gissa sig till, när man går på laminatgolvet, jag upplever ljudet som något högre och spetsigare, än vad parkettgolven gör. Men det brukar vara lite skillnad på vad man tycker och upplever, än vad man får fram vid en mätning med decibellmätare t ex. Golven får då ligga i samma utrymme och underlag m m.
så här kan det se ut

070.jpg
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.