Vi har tittat på en tomt vi funderar på att köpa. Dock är halva tomten berg. Kan man bygga på detta? Vilka olika grunder kan man göra? Blir det jättedyrt?
 
Går hur bra som helst att bygga på detta. Skjut av berget. Hur mycket som måste skjutas av beror på höjdsättningen av huset. Fyll sedan med krossmaterial och packa och du har en förträfflig undergrund för tex platta på mark.
 
Skjut av berget? Är det att spränga? Isåfall har du nån koll på kostnad av det?
 
Bergstomt är perfekt för plintgrund. Skit i sprängning, det förstör i stort sätt alla tomter.
 

Bästa svaret

Berg är ju utmärkt, ingen risk för sättningar pga lerjord, lös sand eller liknande. Personligen föredrar jag att få naturtomt med så mycket berg som möjligt bevarat, men det beror ju lite på hur det ser ut, och din erpsonliga smak, en del föredrar slät gräsmatta. Vill man inte spränga ner går det ju även att bygga huset ovanpå, på uopphöjd grund eller pelare.
 
Som sagt. Plintgrund på berg. Garanterat säker från sättningar.

Beroende på hur plant det är så kan man ju göra en sarg på berget. Fylla med grus och sen bygga huset där om man nu absolut vill ha platta.
 
Mura eller gjut en torpar grund. Antingen träbjälklag på det eller fyll och gjut platta.
 
Om det är lutning på berget så kanske du kan ha någon form av förvaringsutrymme under huset? Cykelskjul/trädgårdsskjul/garage/etc. Det borde väl också fungera att mura igen flera av sidorna bara man ser till att ha ordentligt luftgenomflöde?
 
Som sagt är berg bra ur det hänseendet att du garanterat vet vad du ställer huset på. Stabilt, som Alban brukar säga. Nackdelen är som sagt att det troligen blir extra kostnad för markarbete för att ordna till tomten.

Har ni en klar hustyp ni vill bygga? I så fall, passar den in på tomten? Kan ni tänka er sluttningshus? Har ni några tankar om hur ni vill ha tomten? Blir rimligen svårare att ha det plant och grönt i samma utsträckning med en bergstomt... Blir husplaceringen långt från tomtgräns, blir det extra kostnader för servis som behöver sprängas och inte kan grävas ner. Om huset hamnar högt, blir det knepigt med uppfart? Placering av ev garage? Hur ligger solen, uteplats? Ofta är altan bygglovspliktig om den är över en viss höjd, behöver man göra det ut över berget är det i sånt fall bra att ta med det i ansökan från början. Blir det en bergig tomt, vassa kanter? Stup? Kanske känns sådär om man har små barn...

Ja, lite sånt jag skulle fundera över.

Du kan ju alltid tänka över dessa lite, välja en placering och ta dit en markentreprenör för en offert.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.