Jag tänkte koppla ett skymmingsrelä innan drivningen på en jolly LED multiconv. 9-20W kommer även koppla in pushingången för att kunna dimma.

Någon som vet om minnesfunktionen för inställd ljusmängd kommer fungera, eller om det är något som kanske jollyn inte mår bra av ?

/b
 
Den startar på fullt efter strömavbrott. Du kan dimra den med 1-10v istället.
 
Pillade med några jolly-konv. i helgen och efter strömavbrott startade de bara på fullt om push-ingången inte hade använts eller efter en nollställning. Kan dock inte riktigt minnas hur de betedde sig efter strömavbrott och om push-ingången aktiverats, men jag tror att de inte tändes alls då...(?)
 
Jollyn startar inte efter ett strömavbrott med push.

Det enklaste om det är en befintlig anläggning kan vara att koppla in en potentiometer över 1-10 styrningen och sen bara bryta inkommande fas till jollyn över skymningsrelät.
 
hm, fast jag har en jolly mini på övervåningen kopplad helt utan push. bara en vanlig brytare kopplad på fasen före drivningen. Den går på fullt när man slår på den.

jollyn kan ju inte veta om man har en push inkopplad eller ej innan man använt den första ggn. (efter strömavbrott/fasbrytning av skymmningsrelä)

skall koppla in den i helgen, så då lär jag få veta :)
 
Ska vanliga Jollyn och maxi jollyn användas utan push byglar man 1-10V i någon sekund sen fungerar av och på via att bryta fasen. Annars är det push som gäller för dessa iaf.
 
Jag har kört 2st Jolly HV Pro i samma rum. Efter strömavbrott startade hälften, hälften var avstängda. Hade då push på dessa... Så jag skulle nog också testa en 1-10V styrning som de andra har nämnt.
 
Gjorde det sista(?) på belysningen i helgen och kopplade in skymningsrelät på inkommande fasen på jollyn. Som förväntat lyser med full ljustyrka vid start när det mörknar på. Så det funkar bra.

Som stämningsbelysning i uterummet (När man inte sitter där) är det lite för ljust så jag tänkte försöka minska det lite.

Jag har ställt ner strömstyrkan från 350mA till 250mA(lägsta) på LED utgångarna. gjorde en del.

Lösningen med en potentiometer är väl det mest självklara. men jag gillar tryckknappsfunktionen :)

Tänkte prova kombinera med att placera ett fast motstånd på 1-10 utgången också, 100kOhm pot står det i specen, så jag tar väl ett 80Kohm och provar eller finns det pottar med riktigt kapsling på elbutiken ?

/B
 
Om du ändå är sugen på att laborera med motstånd så kan du ju roa dig med att köpa nåt ljuskänsligt motstånd så får du både skymningsautomatik och automagisk ljusnivåautomagi på köpet, eller nåt sånt ;)

(I princip kan du bygga en spänningsdelare med ett ljuskänsligt utåt och ett inåt, där lamporna lyser halvmysmörkt när det är rätt mörkt åt båda hållen, de släcks när det är ljust ute, och förhoppningsvis lyckas få lamporna att lysa starkt om du också har annan belysning tänd inomhus) :)

(läs på hur låg resistans de ljuskänsliga motstånden har som lägst, så att du inte får för hög ström genom dem i ett läge där båda har låg resistans, det kanske behövs ytterligare motstånd i serie).
 
Redigerat:
Jag anar att jag tryggat din sysselsättning en stund? ;)

Steg ett är nog att kolla vilka värden du får vid olika ljusstyrkor och olika placering.

I princip skulle det gå att göra konstruktioner i stil med två spänningsdelare med en diod mellan dem, så att den ena styr dimmern då den vill ge högst eller lägst värde (beroende på åt vilket håll dioden vänds) medan båda styr tillsammans när dioden börjar leda.
 
Kan berätta hur jag gjorde avslutningsvis, manuelen säger att man kan ksätta ett 100K potensiometer på ingången för att dimma. Jag provade istället med motstånd på 47K, 12k och slutligen med 4.7k. Då tänds LED'en automatisk men nedddimmad till en lagom "mys" nivå.

Vill man släcka helt eller dimma upp funkar fortfarande tryckbrytaren utan bekymmer parallelt.
Blev precis som jag tänkt mig.

/B
 
Ok jag är kanske lite sen, men varför inte relä bryta sekundär sidan med skymmningsrelät?
 
Skulle nog funka med rätt grejor, men jag tog bara lite grejor som var enkla att komma över. clas ohlsson skymmningsrelä hade jag råkat använt tidigare, billigt och funkar fint.

Sekundär sidan på jollyn är inte 230v, utan 12-48 och 350mA. Skymmningsrelät utgång lämnar en 230v fas.

Enda nackdelen jag kommer på är att det inte går att tända manuellt om det inte är mörkt nog ute. men då funkar väl en bit tejp över sensorn på skymmningsrelät...

Automatik är grejen med belysning kring huset, man orkar inte /glömmer annars.

Just nu saknar jag ett astronomsikt relä att sätta en elcentral och tända/släck en lyktstope vi har vid infarten. styrs idag av ett tidur och på hösten/våren får man hela ändra tiden :(

Enklare om den själv kunde hålla reda sol upp/ner utifrån latitud/logitud. grejorna finns men är lite dyra fortfarande kring 1500:-




/b
 
Jag tänkte snarare ett potentialfritt relä med 230 spole.

Skaffa ljuskälla med inbyggt skymmningsrelä till stolpen så kommer du billigt undan. Alternativt om möjligt sätt ett skymmningsrelä i kombination med kopplingsuret.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.