mats_o skrev:
Skiljer sig tex pizzakartongernas storlek åt inom EU? :)
Svar: Nej! Vilket är en av de få riktigt stora fördelarna med EU.
 
pinebar skrev:
Men är inte en stor del med idén att bygga själv att man nästan kan få 100% som man vill?
Köper man begagnat får man ju alltid saker som någon annan har valt. Sedan gör ju naturligtvis de fysiska och ekonomiska bergänsningarna att man måste prioritera vissa saker mot varandra och ibland välja bort något som man vill ha till förmån för något man hellre vill ha.
100% som man vill ha....när då?...nu eller när barnen kommer...eller när dom är stora....eller när man blir gammal?....jag skulle vilja se den planritningen som passar alla hela tiden.....
 
Mikael_L skrev:
Har du någon tråd eller bild över planlösningen *nyfiken*.
ungefär så här blev planlösningen. Den röda pricken är där vi ska ha murspis och måtten har blivit lite justerade i slutversionen (1 dm hit och dit). Köksön blev 120x180 med sköna stolar så att det blir en ordentlig matplats på 120x120 på delen åt vänster. Det är också ett rakt kök med "fristående" högskåp, kyl och frys. Inte ett vinklat L-kök som det är på bilden.

Som sagt. En helt vanligt hus med allt vi som planerad 2-barnsfamlij behöver. Och vi har faktiskt försökt att bygga ett hus som ska passa oss för livets alla skeenden så att vi inte ska behöva flytta för att huset blivit fel utan bara om vi kommer bo någon annanstans.

Jag har alltid varit skadebenägen (eller haft taskig riskbedömning :) ) så jag har haft problem med trappor stora delar av mitt liv (ca 20 av mina 32 år...) och känslig rygg de senaste 8 åren vilket gör att jag har tänkt mycket på småsaker som andra inte behöver tänka på förrän de blir pensionärer.

Det mest uppenbara är såklart att det inte är några trappor. En annan sak är att vi har gjort tvärtom med dörrarna till tvättstuga och badrum (tvättstugan är mittemot badrummet). Badrumsdörren öppnas inåt och tvätstugedörren utåt. Brukar ju vara tvärtom men jag vill inte riskera att en dörr öppnas på mig när jag står och viker tvätt. Vi har också valt att höja upp diskmaskinen till arbetshöjd vilket verkligen är guld (det är jag som diskar). Istället så har vi ingen upphöjd ugn som annars är vanligt men den använder vi så sällan. Dessutom så är det min sambo som lagar maten och hans rygg är finfin.

Det är saker som kan verka små men jag är helt enkelt väldigt rädd om min rygg, vissa vinklar och stötar på vissa områden är helt enkelt tabu. (Genomlider hellre en förlossning utan ryggmärgsbedövning för att jag inte vågar ta en spruta i ryggen och jag är inte ett dugg spruträdd.)
 
  • Planlösning.JPG
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Enk Projektet skrev:
100% som man vill ha....när då?...nu eller när barnen kommer...eller när dom är stora....eller när man blir gammal?....jag skulle vilja se den planritningen som passar alla hela tiden.....
Nu, inom de närmsta fem åren skulle jag nog svara på det. Sedan får man väl anpassa om förutsättningarna ändrar sig.
 
Klädkammare eller garderob i sovrummet tycker jag mer handlar om hur man vill se sina kläder, och hur bra man är på att hänga upp dom. Och hur störd man är av ofixade grejer i sovrummet. Vi kör enbart säng, med en meter runt sängen på tre sidor, och hyfsat rymlig klädkammare. Jag vill inte ha något störande i sovrummet, är rätt kass på att sortera strumporna, och vill gärna se alla kläder samtidigt utan dörrar. Vi har även en liten extra klädkammare utanför rummet där vinterkläder, resväskor etc förvaras, annars hade det inte fått plats.
 
Var "tråkigt" praktisk är mitt råd. Att ha alla vardagliga funktioner fungerandes klår vilken öppen planlösning som helst. Så var ärlig och fundera över vilka behov som måste uppfyllas. Kanske är det bättre att ha några extra kvadrat till tvättstuga/grovingång där skitiga barn och djur kan spolas av med högtryckstvätt ;-) istället för en ekande balsal till vardagsrum där man inte hinner sitta?

Förvaring är ju också något som man nästan aldrig kan få för mycket av. Tittar man i huskataloger tycker jag ofta att man (av naturliga säljskäl) oftast visar upp en orealistist bild av hur familjelivet ter sig och planlösningarna blir därefter. Praktiska, fungerade lösningar för mat, tvätt, bad och förvaring står sällan högt i kurs.

/M
 
pinebar skrev:
Nu, inom de närmsta fem åren skulle jag nog svara på det. Sedan får man väl anpassa om förutsättningarna ändrar sig.
Exakt vad jag gör nu...är inne på mitt 3e...:D
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.