Hej, vi har hittat ett Trivselhus( funkis) med boyta 128kvm och grundyta 150 kvm. Vad kan kostnaden för grundarbetet bli för detta hus? Eller ska man kolla på 1 1/2 plans hus där jag tror grunden är mindre? Då bör väl även kostnaden bli mindre? Eller äts kostnaden upp utav att 1 1/2 plans hus är dyrare att bygga.
 
1 plans hus är dyrare i uppvärmning och när du bygger.
 
Våra undersökningar inför vårt planerade byggande pekade också på att 1-plans blir dyrare när man börjar komma upp i kvm.
Fick känslan av att mycket grund och väggelement drog iväg priset och ett 1 1/2 plans blir ju mest bara en del extra tak... plus en entreprenad för övervåningen om man vill ha den inredd från början.
(mer en känsla än fakta dock, vi bestämde oss ganska snabbt för 1 1/2 plan)
 
Vi har enplanshus och sett till kvmpris så är det dyrast. Men för oss blev det ändå billigare totalt sett eftersom att vi vill ha så mycket på nedervåningen att ett 1,5 eller 2plans hade behövt vara så mycket större för att passa våra behov.
 
Som sagts så är ett 1,5-planshus "billigast" per kvadrat (generellt sett, det finns förmodligen undantag). I ett 1,5-planshus utnyttjas takstolarna till att inrymma övervåningen, man får därmed den ytan "på köpet". I ett 1 planshus får du betala för en större grund i ett 2-planshus med två fulla våningsplan får du betala för mer ytterväggar.
 
Ett 1.5 plan är ju med sannolikhet betydligt större än 128 kvm totalt så i just i det fall du nämner bör 1 plan bli billigare även om grunden är något dyrare. Beror förstås på flera andra faktorer också, hur enplanshuset är utformat o.s.v. Det finns en del små hus hos Trivselhus som kan kosta en hel del för att det är väldigt dyra fönsterpartier etc.

Olikt Byggankans behov bedömde vi inte så stor nytta med massor av yta på nedre plan. Vi bygger 2-plan med Trivselhus just nu. Instämmer dock i resonemanget att 2-plan kräver lite mer kvm. Vi ville slippa snedtak som gör det svårt att möblera, och få en ljus övervåning utan behov av kupor (kostar en slant) eller takfönster om man vill kunna få ljus från annat än gaveldelen som det oftast blir på ett 1.5 planshus std-hus.

Ska du kika på 1.5 plan, så kika även 2-plan, det tyckte vi gav mest för pengarna efter våra behov.
 
Det brukar jämna ut sig i slutändan ändå.
En dyr post som 1,5 plan behöver är trappen. för 50.000 kr får man en rätt enkel trapp.
Och en del vill ju ha en snygg trapp så då drar det man sparat i material på grunden iväg.
Mellanbjälklag är inte billigt heller.
Jag tror inte det skiljer så mycket som sagt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.