Jag tror iofs inte att det förändrar det juridiska läget nämvärt. Ialla fall inte i relation till frågan om dolda fel.

Men det sätter dig som köpare i en lite knivigare situation. För det finns brandskyddsbestämmelser för just kanalen från en köksfläkt. Den måste vara brandisolerad (kanalen skall vara klädd med 30mm stenull), och det får inte finnas förbindelse med andra rum.

Om din kanal nu inte uppfyller det kravet så skulle det ev. kunna finnas en risk att ditt försäkringsbolag har synpunkter, typ reducerad eller helt nollad ersättning vid en brand.

Tanken med regeln är att om det börjar brinna på spisen och det sprider sig upp i fläkten så skall det kunna brinna för fullt i 15 minuter utan att elden sprider sig till andra delar av huset. Det är meningen att brandkåren skall hinna komma och släcka inom den tiden.

Det låter inte som ni vare sig lät besiktiga huset, eller undersökte det noga själva, hur kommer det sig? Hur agerade mäklaren? En fastighetsmäklare är skyldig att försöka få köparen att uppfylla sin undersökningsplikt.
 
Klockrent dolt fel, men du lär aldrig se några pengar, så det är nog lättare att fixa själv omgående med t.ex. en kolfilter-lösning.
 
Precis...helt fel, men det är enkelt åtgärdat själv. Lite beroende på hur det ser ut så är det bara att skruva loss kåpan på köksfläkten, koppla bort den felaktiga ventilationslangen...sätt dit ett kolfilter (Kolla i bruksanvisningen för fläkten hur, var och vilket filter du ska ha). Sätt tillbaks kåpan. Sen sätter du en vanlig tallriksventil i hålet i väggen/taket där klåparna satte fläktslang... klart.

Eller så drar du igång en process mot säljaren....

Och har du gott om pengar och inte litar på kolfiltret så får du bygga en helt ny imkanal för köksfläkten med allt vad det innebär av ingrepp i huset...


För övrigt är det ett vanligt problem i bostadsrättsföreningar att renoveringsglada människor bygger nya kök, ser frånluftsventilen i köket och glatt kopplar på köksfläkten till ventilationen med brandfara, matos till grannarna och saboterat ventilationssystem för fastigheten som följd...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.