luneas skrev:
Jag och sambon är på väg att köpa ett hus byggt 1929, renoverat och tilläggsisolerat med ny fasad på 90-talet. Vi har tittat på hus länge, har gått på många visningar och har nyss sålt vår lägenhet som vi totalrenoverade själva. Vi har koll på vad man ska se upp med vid ett husköp och har verkligen gått igenom (vad som känns som) varenda centimeter i det här huset utan att hitta något anmärkningsvärt. Vi har letat efter fukt i källaren, luktat, inspekterat vinden, takbjälkar, fasad, badrum osv. Vi vet vad som behöver göras på huset och har gjort en kalkyl på detta.

Nu har vi lagt ett bud och väntar på att få besked från säljaren om denne accepterar budet. Sedan kommer vi till kärnfrågan i denna tråd. Besiktning eller inte besiktning? Det står överallt att man absolut ska se till att göra en besiktning när man köper hus men vi ser inte riktigt hur en besiktning skulle hjälpa oss i detta husköp. Det kanske låter stöddigt men vi har ju sett besiktningsprotokoll tidigare och tycker inte att de är mycket att hänga i julgranen... En normalt funtad, händig och påläst person kan ju kolla alla de sakerna själv? Jag menar, det är ju skillnad om man köper ett nyare hus där man inte planerar att renovera något alls utan förväntar sig att allt ska vara tipptopp - men här vet vi ju vad som måste göras och vad vi vill göra, och vi är medvetna om kostnaderna för detta.

Tänker vi helt fel? Det enda som skulle kunna vara ett skäl för besiktning, som det känns nu, är om vi får någon juridisk fördel av att göra en besiktning - men så är väl inte fallet? Det är väl bara ett hjälpmedel för att ta ställning till om man är villig att köpa huset trots ev brister som visar sig i besiktningen (om som vi förmodligen redan har konstaterat själva).

Tar gärna emot era tankar och åsikter kring detta! Känns som om man blir helt dumförklarad om man säger att man inte ska låta besiktiga huset...
Vårt hus var också tilläggsisolerat och hade fått ny fasad på 90-talet,, dock var det felgjort med ventilationen.. så att taket börjat murkna. Detta missade besiktningsmannen men vi fick ersättning för det. (ett annat tak än det förra jag skrev om.)

Har ni stenkoll på vilka fel de kan tänkas ha gjort med ventilation och sånt.. ? Ibland är det svårt att se hur husen ser ut innuti. Men ser ni innertak och vind med isolering mm så ska det väl vara ok..
 
I vårt fall hittade besiktningsmannen fukt i syllarna, vilket innebar att vi kunde övertala säljarna att gå ner i pris med 225 000 kr.

Dessutom kom besiktningsmannen med lite goda råd om vad som borde åtgärdas de närmsta åren.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.