Vi har införskaffat en helt vanlig taklampa från ikea som ska kopplas in med två sladdar. I taket finns det svart, brun, blå och gul-grön. Just nu så är blå och gul-grön inte kopplade till nåt medans svart och brun är ihopkopplade i en sån där röd skruv-hatt (eller vad det heter).

Vilka tåtar ska jag koppla in i lampan för att det ska fungera?

Huset är från 1968 och har den gamla dosan med kroken i mitten (inte för att kroken har någon betydelse...).
 
  • Gilla
robert_jenny
  • Laddar…
S
Den skall förmodligen kopplas in till blå-svart eller blå-brun. Se till att strömmen är bruten innan du börjar!
 
Nu är jag inte elektriker men misstänker att lampknappen du tänder lamporna med är 2stegs brytare, du kan alltså tända två lampor alternativt har det suttit en takfläkt vars styrning har styrts av lampknapparna.
Mät med en elmätare och se vilka som är strömförande.
 
Om jag förstod dig rätt

Taket: i dosan kommer det fram 4 ledningar svart,brun,blå och gul/grön medans svart och brun är ihop kopplade..

den svarta och bruna är FAS
den blåa är Nolla
den gul/gröna är JORD

Om lampan har 2 kablar som ska anslutas så ska du koppla in det på FAS och NOLLA

Troligtvis så har dom dragit vidare Fasen nyligen då man ska ha brun fas nuförtiden medans den svarta suttit där sen förr.

Frågan är vad den andra fasen går vidare till. När du trycker på väggbrytarn tänder du och släcker på fler ställen än bara taket?.

Jag är inte heller nån elektriker.. så jag kan ju också ha fel :)
________________________________

men Stefan_hallsberg.. blir det inte full kortslutning om nu båda dessa faser är ihop kopplade och nån råkar trycka på bägge knapparna?
 
Det kan
men Stefan_hallsberg.. blir det inte full kortslutning om nu båda dessa faser är ihop kopplade och nån råkar trycka på bägge knapparna?
Menar att det kan vara så att det finns två uttag. Att detta kan vara det första uttaget som i sin tur ska leda strömmen vidare till uttag 2. Därför är det lättaste och kolla hur brytaren ser ut. Troligtvis går det bara en kabel in och 2 ut. Om jag inte är helt fel ute borde detta vara nollan som bryter strömmen. Den i sin tur går vidare upp lampa nr 1 och möts av ledaren som är ihopsatt med ledaren till lampa nr 2. Som sagt är det lättast att se med mätare.
 
Om det gäller ett hus från 1968 så kan man inte på något vis förutsätta att de nu gällande reglerna för vilka färger som används till fas (brun, svart och grå) och till nolla (blå) och jord (gulgrön) har använts. Det kan vara precis hur som helst. I hus från 50- och 60-talet har tex röd varit jord och svart är ofta nolla.
Därför finns det bara ett sätt att vara säker på hur det är och det är att mäta med en voltmeter och när man gör det så bör man veta hur det ska gå till (det är inte helt trivialt att mäta upp vad som är jord respektive nolla, medan faserna är litet enklare att identifiera). Alternativt gör man som det var kopplat tidigare, dvs i ditt fall koppla mellan svart och brun, även om det kan verka litet konstigt. Det värsta fel som du då kan göra är om svart och brun råkar vara två faser. Du får då 400 V på lampan, men det märker du när du tänder för då går glödlampan omedelbart sönder.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.