pink_painter skrev:
Hur var det med vilket håll huven ska vara monterad? Är det rätt håll nu och "bara" för klen tilluft?
Börja med tilluften. Försvinner problemet behöver du inte bry dig om detta mer.

pink_painter skrev:
Ang fågelskydd så har jag precis varit ute och spanat! Om det finns fågelskydd så sitter de mer än 2 dm in i huven och det ska de väl inte göra?
Nej, det vanligaste är ju att man placerar gallret långt ut (som i exemplet på länken i tidigare inlägg)... Huvudsaken är ju dock att fåglarna inte kommer åt att släppa ner pinnar och annat skit i någon av kanalerna. Men genom att placera gallret långt ut slipper man ju ha dem därinne helt och hållet. Man vill ju inte att de ska sitta och bajsa under huven. ;)

Har du klättrat upp och tittat?

Sitter det inget galler där ska du ju inte betala för något sådant heller...
 
Mitt hus är inte så stort (eller högt), det syntes från marken att det inte sitter något galler/fågelskydd där. Och om det finns måste det sitta nästintill inuti mitten och då finns det ju ingen funktion? Vill ju varken ha kvistar eller skit i piporna. Så då undrar man ju om det kan stämma det de säger, att de både satt dit en större huv + fågelskydd.... Får nog ta och ringa och kolla upp det här en gång för alla! För vad jag kan se är det fortfarande samma huv (dvs ingen större).
 
eviljava skrev:
Börja med tilluften. Försvinner problemet behöver du inte bry dig om detta mer.
Ja, det var ju lätt att kolla! Lät spjället vara fullt öppet på braskaminen (oeldad) samtidigt som jag körde köksfläkten när jag fixade middagen, med köksfönstret öppet ca 1 dm. Ingen röklukt i storarummet! d^_^b
 
Känner igen dilemmat, undviker att köra köksfläkten på läge 3 om det inte är något som osar mycket samt vintertid får pelletskamin stå "kall" tills man använt klart fläkten, lika bäst det.

Kan känna lite lite röklukt om jag inte öppnar något fönster en aning och då har jag två tilluftintag + en imkanal som sitter på muren med en draglucka på en yta på ca 55m2 + 2st fönsterventiler på ovanplan.

Borde ju räcka tycker man men icke.

Bäst hade ju varit att ha separat tilluft till kamin via grunden men ids inte hålla på och rota upp och joxa i en torpargrund, man får koka nudlar hela vintern ;)
 
Provade en sak till: nu när jag tagit bort tätlisten runt källardörren så står den och skramlar som aldrig förr. Har precis satt en brasa och trots hård blåst ute lite dålig fart på brasan. Öppnade källardörren en aning och nu jäklar brinner det! Det verkar vara ett bra drag nerifrån källaren, huset är kanske beroende av en otät källardörr för luftomsättningen?
 
Jag vet inte hur dörren är konstruerad, men om du inte har en karmventil kanske du kan montera ett galler längst ned på dörren? Det finns snygga sådana att köpa i de flesta byggvaruhus.

Alternativt får du ta upp fönsterventiler eller andra typer av tilluftsventiler i samma plan som den öppna spisen. Dock helst inte i köket eller i samma rum som den öppna spisen.

Att du får ett sug från källaren är ju på ett sätt bra, eftersom det bidrar till källarens ventilation. En karmventil eller galler kanske kan vara något i sådana fall? Kan luften passera genom dörren på ett kontrollerat sätt slipper du förmodligen oljudet.
 
Eviljava: jag funderar mer och mer på om inte dörren är en betydligt viktigare del i källarventilationen än jag förstått tidigare. Tror det är en dryg vecka sedan jag drog bort tätlisten och jag märker stor skillnad på luften där nere, den känns torrare och varmare och det luktare fräschare. Satt precis och tänkte på såna där dörrbladsventiler. Ska se vad jag kan hitta, så fort som möjligt.

Varför inte tilluft i samma rum som braskaminen (vardagsrummet)?
 
Har du en friskluftsventil i samma rum som braskaminen kommer det att suga in väldigt mycket luft från den när du eldar och det kanske inte är så trevligt att det blåser kall luft rakt ner i soffan när du vill sitta och mysa framför brasan?

Samma sak gäller för köket. Har du en friskluftsventil där så kommer det att dra ganska kallt när kökfläkten är igång. Vid den här tiden på året gör det kanske inte så mycket. Men mitt i vintern när det är riktigt kallt ute kan det ha större betydelse.

När huset byggdes tänkte man förmodligen på detta och placerade därför friskuftsventilerna i källaren. Den luft som strömmar upp till boytan kommer då att ha värmts upp lite. Det är ju en ganska stor skillnad på att få t.ex. 16 grader varm luft genom en ventil i källardörren än -20 genom en fönsterventil alldeles ovanför soffan... ;)

Av samma anledning brukar man inte rekommendera friskluftsventiler i badrum. Där är det överluftsventiler man använder (luft från intilliggande rum).
 
Redigerat:
Nu ska jag vara lite bråkig tillbaka och påstå att man behöver ju inte tvunget montera tilluftsventil över soffan. ;) Mitt vardagsrum har ena väggen mot söder, nästan hela väggen består av fönster (gamla fina, ej utbytta - tänker renovera dem). Braskaminen är placerad framför murstocken (såklart) mitt emot ena änden av fönsterraden, på motsatt sida rummet. Hörnsoffan står i det andra bortre hörnet. Jag hade tänkt sätta in en tilluftsventil i den änden av rummet där hörnsoffan inte står, dvs snett emot braskaminen, ganska högt upp på väggen. Och det finns inte en chans att man kan möblera om och ställa någon soffa där, eftersom man går ut i uterummet via dörr i motsatt hörn! Med andra ord ingen risk för kalla soffupplevelser på vintern. :cool:

Att man inte ska ha tilluft i köket och badrummet visste jag redan. :) Och i badrummet kommer jag att bygga om ventilationen när det är dags att renovera där inne, takventilen sitter (i taket) precis framför dörren och jag tänker flytta den till ovanför badkaret/duschen istället + sätta in fläkt en bit upp i nya röret, för att inte riskera trycka den varma, fuktiga luften baklänges ner i sovrummen via deras frånluftsrör. Sovrummen tänker jag komplettera med fönsterventiler, så slipper jag borra upp hål i tegelväggen. Ska sätta in tilluftsventil i uterummet med, när jag renoverar och fixar till där ute (ska isolera och vinterbona, så inte alla mina pelargoner och citronträd ständigt fryser ihjäl varje vinter...).

I köket sitter lustigt nog en tilluftsventil i skafferiet, som befinner sig vid ena ytterväggen (västergaveln). Jag vet inte riktigt vad jag ska göra med den faktiskt. Limma-täta? Låta den vara och utnyttja den? Det blir svinkallt i skafferiet och drag på golvet om den är mer än pyttelitet öppet på vintern. Sommartid verkar den inte göra någon vettig nytta.
 
Ok, det låter ju bra!

Vi har nog ganska lika hus (konstruktionsmässigt). Jag hade också en friskluftsventil i "skafferiet". Men när jag renoverade så pluggade jag igen denna (samt isolerade). Anledningen var just köksfläkten, samt att den luft som strömmar upp från källaren duger gott och väl.

Jag har egentligen bara friskluft från källaren, samt i sovrummen på övervåningen och det fungerar bra.
 
Kul att höra! Jag kanske inte ens behöver mer tilluft i vardagsrummet, med tanke på det nyupptäckta draget från källaren? Kanske bara dumt att röra till det, ifall det är tänkt så här? Om jag tar bort packningen i tilluftsventilen i pannrummet, så ökar det ju dessutom nerifrån. Vem vet, det kanske t.o.m. löser problemet med den fuktiga luften sommartid nere i källaren? :)
 
Nja... sommartid kommer du nog att få det fuktigt ändå. Då brukar nämligen självdraget fungera sämre. Den luft som kommer in är oftast mycket fuktig och kondenserar lätt i den svala källaren. Tittar man t.ex. på ledningar för kallvatten kan man se att det ibland nästan droppar kondensvatten från dem.

Jag brukar ha mycket fuktigt sommartid (juli-augusti), men det skall avhjälpas med en luftavfuktare inom kort. Vintertid kommer den att bidra till att korta ner torktiden på tvätten som vi brukar hänga i tvättstugan. Har spanat in en modell som jag tycker verka bra.
 
Det har du ju iofs rätt i. Vad är det för modell du spanar på?
 
pink_painter skrev:
I köket sitter lustigt nog en tilluftsventil i skafferiet, som befinner sig vid ena ytterväggen (västergaveln). Jag vet inte riktigt vad jag ska göra med den faktiskt. Limma-täta? Låta den vara och utnyttja den? Det blir svinkallt i skafferiet och drag på golvet om den är mer än pyttelitet öppet på vintern. Sommartid verkar den inte göra någon vettig nytta.
Helt normalt att ett skafferi har friskluftsventil. ;) Annars skulle det inte funka som skafferi. Eftersom skafferiet inte är på solsidan brukar det kunna vara svalt där även på sommaren förutsatt att ventilen är öppen. I ditt läge skulle jag vara rädd om skafferiet och använda det! Onödigt att ta upp kylskåpsutrymme med potatis o andra rotfrukter + att man får plats med så mycket annat i ett skafferi. Det gäller dock att komma ihåg justera ventilen efter väderlek. Blir det riktigt kallt på vintern måste den stängas helt så att inte potatisen fryser. Likaså när det blåser mycket. Men det är ju inte konstigare än att man justerar sina rumsventiler efter väderlek.....

Själv har jag skafferi i min 50-talslägeneht och om jag någon gång renoverar mitt sommarhus kommer jag med säkerhet att bygga ett skafferi ,eftersom det är så himla praktiskt!

Att det drar kallt när ni kör köksfläkten kan ju vara ett problem, men inte låter ni väl köksfläkten gå timme efter timme? Så det är ju trots allt bara ett övergående kalldrag.

Vad gäller friskluft i vardagsrummet så går det ju alltid att stänga ventilen om det drar kallt i soffan. Men som jag förstått kan det vara en fördel om luften i stället tas från källaren så att det blir lite cirkulation där nere....
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.