Jag har letat ett tag efter energisnåla alternativ till de vanliga halogenstrålkastare att sätta på huset. De får gärna vara små och diskreta. Lysrör med bra reflektor har varit i fokus, men jag har inte hittat något lämpligt än. Metallhalogen är också bra lösning, men armaturerna är för skrymmande.
Jag fick dock en idé om var jag skall leta vidare.

På väg hem en kväll såg jag hur natthimlen lystes upp från en traktor och en skördetröska som höll på att ta in skörden. Mäktigt mycket ljus! Stannade till och tittade lite närmare. Det var uteslutande LED-armaturer. Pratade lite med traktorföraren som berättade hade 6 st 20x3W bredstrålande strålkastare. Uppskattar att ljusmängden motsvarade 5-6000W halogen. Varje armatur var runt 30cm bred och 7-8 cm tjock/hög.

Denna hittade jag på Olssons i Ellös. Verkar vara identisk med den han hade på traktorn.

GRAPHIC0001441851.jpg
http://www.oeparts.se/Produkt?Identifier=34474&sectionId=1011550
http://www.oeparts.se/Produkter?id=1011528

Hur som helst borde ju detta kunna användas hemma och lätt kunna gömmas undan under taksprång och annat. Komplettera med en stadig 12V trafo, kanske en PC-nätagg och skärmad kabel?

Några idéer?
 
Mja, priset var ju rätt avskräckande dock. Säkert bra kvalitet men för fasadbelysning räcker det kanske med något enklare.
 
Det var inte fasadbelysning jag var ute efter utan ren arbetsbelysning. :)

Finns ju även 27W för 495:- från samma leverantör. Ovanstående var ett exempel.
Sedan får man ju räkna in livslängden. 50.000 timmar kanske är 50 år på en villa med normalbehov av arbetsbelysning utomhus.
 
Ja, man blir ju sugen på att montera lite ljus runt huset. Köpte för övrigt en LED strålkastare på Jula eller Biltema förra hösten. Börjar bli dags att montera upp den nu... :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.