Hej,

Vi har byggt nytt lågt trädäck men kan inte bestämma oss om vi ska sätta dit ett räcke eller ej.

Jag tycker det är snyggt utan men samtidigt ser det inte riktigt klart ut, med liggstolar funkar det utan men med bord och stoler ser det ut som det saknas något.

Hur ser ni andra på detta med räcke eller ej? För och nackdelar?

Mvh
Bambi
 
Tycker det ser instängt ut med räcke på låga altaner. Ett högre insynsskydd/vindskydd på 1-1,5 sidor är däremot trevligt. På övriga sidor kan man gärna lägga en anslutande kant av sten, vilket även underlättar gräsklippning och gör det enklare att hålla undan ogräset som vill växa sig in under altanen, då ser det inte ut som om något saknas.
 
Tycker man får för dålig inramning på terassen utan räcke. sen ser det inte riktigt klart ut.
 
Ja, räcken ramar in altanen, vilket enligt mitt tycke får det att se instängt ut. En smaksak alltså.
 
Mitt givna svar är, bygg en pergola fast utan tak! En luftig ram som ni gör lite som ni vill med. Ha den helt tom som en inramning, plantera sirliga klätterväxter (clematis!). Häng tantblomkrukor eller kanske fina ljuslyktor? Eller kroka upp armeringsmattor eller träramar som ni dekorerar med växter eller tantpynt eller eller... Oändliga möjligheter och det ser färdigt ut utan att stänga in.

Ett tips är att göra pergolaramen så hög som möjligt, inte så kul om man behöver ducka för grenar eller pynt och sen ser det bättre ut också. Googla på pergola och kolla, det finns oändliga variationer beroende på tycke och smak.

Här är exempel på några väldigt enkla utan växter och pynt som ändå ramar in. Själv har jag massor av klängväxter och lite pynt men gillar man inte grönt så struntar man i det.

http://marrics.blogg.se/images/2011/..._152817389.jpg

http://www.byggla.se/EPiServerCommun...5541_60315.jpg

http://4.bp.blogspot.com/-Kyjyo0DsPI...0/DSCN1336.JPG

Helene
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.