Hej på er!

Vi tittar just nu på en 1-plans villa, byggt 1974. 109m2.
Mäklaren har talat om att huset har för höga halter radon.. 2006 hade de mätt till 390bq/m3. Är det oerhört skadligt?? Åtgärder?
Det står mest om vad radon är på nätet men dock inte mycket om värden samt åtgärder.. Eller så hittar jag inte det :S
Samt direktverkande el med ca:18000kW/ år (men vedkamin i V-rummet)

Mäklaren begär dock 895000:-.
Det som behövs göras är följande:
- byta 12 fönster + 3 altandörrar (3-glas)
- 2 nya badrum
- byta garageportarna
- göra i ordning inne i garaget
- nya vitvaror (förutom kyl & frys)
- Någonting mot radonet!!
- sätta in luftvärmepump
- byta ytterdörr
- tvätta taket
- utöver detta, fixa skönhetsfel typ, nya golv, tapeter, måla tak


Låter detta som ett rimligt pris?
Hjälp mig om hur vi skall gå tillväga med Radon problemet..


Snälla hjälp d^_^b
Tack på förhand!
 
Beror ju på var huset ligger. Vad brukar motsvarande hus i bättre skick gå på?
 
De punkter du listar upp, om vi bortser från Radonproblemet och luftvärmepumpen så kostar övriga saker du räknar upp minst 350 000 om du räknar med proffs, kan också gå på över 500 000 utan att det blir några lyxval.

Radon kan kosta vad som helst mellan en enkel fläkt för 20 - 30 000 (osannolikt) till 100 - 200 000 att åtgärda, det kan också vara så att man efter en investering på 200 000 fortfarande inte kommer ned i godkända värden.

En luftvärmepump kan kosta från 10 000 till uppåt 100 000. Beror helt på förutsättningar. ev- bör man titta på luftvärmepumpen samtidigt med Radonproblemet, båda sakerna handlar om ventilationssystem, kan finnas stora vinster att lösa båda samtidigt.

Jag har ingen koll på normalpriser i ditt område, men om du jämför detta hus med ett hus i toppskick i samma område så borde det här huset ligga 900 000 till 1 milj, lägre.
 
Kanske tog i lite med prisjämförelsen. I områden med lite lägre priser så kostar ofta jättefina hus bara lite mer än rena renoveringsobjekt, det är inte ett uttryck för att renoveringsobjekten är för dyra, utan för att det bättre husen är för billiga, det finns inte tillräckligt många kapitalstarka köpare som vill köpa just där, för att få upp rätt pris för det fina huset.

Däremot tillräckligt många som vill köpa lite billigare hus som driver upp priserna på renoveringsobjekten.
 
S
390 är inte jättehöga halter av radon, förutsatt att det inte är åtgärdat redan så räcker det förmodligen med förbättrad ventilation (läs FTX) det ger ju också fördelar på många andra sätt.
Det är dock vitktigt att ta reda på varifrån radonet kommer, om det kommer från marken gäller inte det jag skrev ovan, då kan det bli både väldigt dyrt och jättebilligt att åtgärda beroende på varifrån det kommer.
 
Tackar för era svar!

Huset ligger i Anderstorp, Småland.
Priserna brukar ligga på detsamma men då för ett bra hus, men gillestuga samt bastu, vilket nästan de flesta hus har runt omkring.
Så detta skall han ha mycket för..
Sen sätter vi in luftvärmepump, använder braskaminen sant kör ventilationssystemet med värmeåtervinning så elmätaren får jäklar i havet jobba...
Mäklarens scablon på 17000kW/år är nog en aning fel.. ;)

Men vad tycker ni allmänt?
Låter det som ett hus som man ska köpa och isf för vilket pris?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.