Jag är i färd med att få huset (enplans med källare) omdränerat.
I det system jag har idag är dräneringen och takavrinning sammankopplade i en och samma brunn.
Vid omdräneringen ska jag separera dräneringsvattnet från takavrinningen genom att ha två olika brunnar, och sedan pumpa vattnet från dräneringsbrunnen till dagvattenbrunnen för vidare transport ut till Kommunens servisledning.

Inget konstigt med detta. Det verkar vara de-factostandard idag.

Det jag tänkte ta upp på detta forumet är konstruktionen av brunnen med tillhörande
installationsmaterial.
Från början hade jag tänkt mig köpa en nyckelfärdig brunn, bara att jacka in 230 Volt samt slangar.
Markentrprenören har dock en vilja att sätta dit en annan brunn som jag gissar han har på lager.
Spelar egentligen inte så stor roll för mig. Jag måste då bara se till att köpa hem allt annat som behövs för att få en färdig fungerande brunn.

Så till några frågeställningar:

Pumpen
Här vill jag ha en robust driftsäker pump. Det måste vara inbyggd nivågivare. På sikt ska jag ha två pumpar så nivå-vipporna får inte riskera att trassla in sig i varandra.
Vidare måste pumpen vara smart nog att sätta igång vid en viss nivå och sedan pumpa ut tillräckligt innan den stängs av.
Annat att tänka på? Förslag på märke? Har kikat på Flygt, kommentarer?

Rör
Rör från pump till marknivå. Vad väljer man här?
På vilket djup från marknivå ska anslutningen mot dagvattenbrunn sitta?
Är det så högt som möjligt, och i så fall finns några risker på vintern?

Backventil
Har läst en hel del på forumet kring backventils vara eller icke vara.
Det känns som man vill ha backventil. Jag vill inte riskera att brunnen fylls bakifrån och
dagvattenbrunnen blir full (mycket osannolikt, men man vet ju inte)
En del pumpar verkar ha backventil installerad på själv pumpen, kommentarer?

Elinstallation
Något speciellt att tänka på vid elinstallationen?
Räcker det vanliga kopplingsdosor för utomhusbruk för koppling inkoppling av pumpen?

Sist men inte minst: Något jag missat?
 
Pordrän har en färdig pump med inbyggd nivågivare samt backventil. fördelen med backventil är att du slipper pumpa en vattenpelare fram och tillbaka. Den pumpen är anpassad för prk-koppling samt pem 32mm slang.
 
För det första.. Har du verkligen uteslutit att det inte GÅR att koppla dräneringen till kommunen, i många fall så har man helt missat vilken nivå kommunens ledning ligger på och "antar" att utloppen på brunnen som man har på tomten är miniminivå. Men i självafallet så ligger den på en bra nivå över kommunens ledning.
En duktig entreprenör ska självklart ha koll på detta och ta kontakt med kommunen om en VA-ritning. Finns ingen de facto standard för att pumpa dränvattnet till en annan brunn. Ytterst få fall man gör så på.
 
Det skulle sannolikt gå att sänka nivån på röret ut till kommunens dagvattenledning med ca 0,5 meter mot vad det är idag. Men det skulle krävas att jag själv lät gräva ute i gatan och återställde. Gissar att det är en dyr operation.
I vilket fall som helst skulle jag endast kunna uppnå en nivåskillnad på ca 70 cm mellan utlopp till dagvattenledning och rör från dräneringen. Och med en 400mm-brunn är det inte många liter om det blir fullt i kommunens dagvattenledningar (vilket det enligt kommunen själva blir ofta).
Men främsta skälet till separationen för vår del är att jag vill förhindra vatten från att rinna bakvägen ut genom dräneringsrören när det blir fullt i dagvattenledningarna. Det var detta som förstörde vår källare i somras.
Det som kommer hända nu vid samma väderlek är att pumpen pumpar vatten till en brunn som är full och överflödet rinner ut på tomten med sluttning _från_ huset.

Hurvida installationen är/borde vara de-facto standard beror nog på vem man frågar.
Gogglar man på nätet ser man att flertalet kommuner rekommenderar denna typ av installation (de vet ju själva att deras egna nät bara kommer bli sämre).
Den markentreprenören som hittills varit och kikat på vårt hus förstod inte ens frågan kring installationen. Han hade aldrig sett eller hört något liknande eller förstod syftet med den.

I vårt område har tre hus dränerat om ganska nyligen. Inga av dessa har separerat dagvatten och dräneringsvatten. De fick inte ens frågan om de vill ha det så av markentreprenören. De har ungefär samma utsatta läge som vårt hus, och när jag berättar varför vi vill ha den installationen vi vill ha, ångrar de att de själv inte hade krav på detta. Och lite förbannade för att de inte ens fick frågan.

Så om dennes kunskap speglar kunskapsnivån hos markentrprenörer i allmänhet, så är jag inte förvånad om man i ytterst få fall gör på det sätt vi tänker göra, och som flertalet Kommuner rekommenderas att man ska göra.
 
Förstår din oro.
Och är det så att det inte finns några andra alternativ så är det klart att du ska köra på ditt vis, men att sätta en pump som pumpar vatten i onödan bara för att man inte vill sänka utloppet på brunn om det är möjligt är lite konstigt. Men som du beskriver så ligger ju problemet hos kommunen och du vill försäkra dig att det inte blir tokigheter.

Visst så fungerar kommunens alternativ, men jag har svårt att tro att dom mark entreprenörerna "lurade" dina grannar, utan att det helt enkelt inte behövdes. Har man ordentligt med fall till kommunens dagvatten ledning finns ingen anledning att göra en massa dyra extra installationer.

Som markentreprenör i dom här fallena åker man inte ut till kund om inte kunden har problem eller så vill dom åtgärda nåt som kunden tror blir ett framtida problem. Och då ska man lyssna på kunden, ta fram en lösning och sen komma överens. Men som du säger, kommunen har bristande ledningar och har svårt att ta hand om allt vatten. Så nya lösningar på problemen kommer alltid.

En tanke jag fick var att om du sätter en backventil mellan din dagvatten brunn och kommunens servis så förhindrar man ju att kommunens vatten tränger in. Och sen gör ett breddavlopp från dagvattenbrunnen till ett dike eller stenkista som kan nyttjas i extremfall. Pumpa upp det på gräsmattan så att det kan rinna till grannen kanske retar upp dom mer än nödvändigt.

Lycka till med ditt dräneringsjobb och tänk på att vissa kommuner ger bidrag för din typ av installation.
 
Jag kan behöva all "lycka" som går att få. Just nu ser det riktigt mörkt ut. Jag får inga som vill göra jobbet. Jag är lite rädd att jag varit för detaljerad i att beräta VAD jag vill ha.

En av entrprenörerna uttryckte något åt det hållet i alla fall. Det normala är att man som beställare vill ha isolerat och omdränerat samt att man är överens om de "grova penseldragen".

Då detta var min första stora upphandling av hantverkstjänster så tyckte jag att jag gjorde som man enligt alla experter skulle. Ha en klar uppfattning om Vad man vill få gjort samt att se till att ha ett avtal.

Teoretiskt kanske detta är rätt. Men om jag inte får någon som vill göra jobbet spelar det ingen roll hur rätt det är. Och jag vet inte vad jag ska tro när en entreprenör säger att jobbet är för omfattande, när han gjort ett nästan exakt lika omfattande jobb några hus neadnför gatan (med undantag av min pumpbrunn, som jag ändå tänker installera själv. Han behöver bara gräva ned den).

Jag vägrar tro att det är så att jag inte fårnågon som gör jobbet bara för att jag har ganska detaljerad koll på Vad jag vill ha,och att alla saker finns med i ett avtalsförslag. Det skulle således bli omöjligt att "ta genvägar" om tiden rinner iväg.
 
Att det enbart beror på att du är för detaljerad har jag svårt att tro. Som Entreprenör vill du få ett gott rykte och göra bra ifrån dig. OCH tjäna pengar. Men du kanske inte vill öppna plånboken tillräckligt för att det ska vara värt det. Ger man ett fastpris så tar man i i överkant för att undvika att man själv som entreprenör blir drabbad utifall det sker några onormalheter.

Är det så att du inte vill betala den extra kostnaden (se det som en garanti för att entreprenören slipper stå med extra kostnader) för att entreprenören ska utföra arbetet så e det inte så konstigt att han backar. Att skriva ett avtal som talar om att utifall omständigheter utöver det normala sker är svårt att skriva. Och då är det enklare för markkillen att ta ett annat jobb som han slipper massa krångel på. Men som jag fattar det som utan att ha sett ditt hus så är det frågan om att dränera om, sätta dit en pumpbrunn som leder drän vattnet till en annan brunn som i sin tur kan bli full och leda överskottsvattnet till en gräsmatta. Är det så du vill ha det så borde du ju enkelt kunna få det. Inga krångligheter i att utföra det.. Beror nog helt enkelt på nåt annat.
 
Jag har ingen aning om hurvida jag vill betala vad de skulle begära. Har aldrig fått någon offert att bedömma. Jag har också varit noga med att berätta att offerten bara gäller det som går att specificera, av den enkla anledning att jag just inte förutse allt. Och när jag hade valt en entrprenör skulle vi tillsammans gå genom viktiga detaljer och bestämma hur detta skulle se. Kostnaden för detta skulle då självklart ligga utöver det som offererades.
Syftet med det var att jag ville få in liknande offerter att jämföra, och där offertarbetet skulle vara tämpligen "snabbt och enkelt" att räkna på.

Vi får se vad som händer. Jag fick ett positivt svar igår.
Jag har lite humm på i vilken storleksordning kostnaden bör hamna på. Ligger offereten i närheten av detta, så tar jag ju detta utan att ha fått några andra offerten (har ju som sagt inget val :) ).
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.