Hej,
Har elpatron till CTC-panna och expansionskärl 18 l kopplat ovanför. De sista dagarna faller trycket hela tiden i kärlet samt att det rinner rätt mycket vatten ur skvallerröret......får inte riktigt ihop detta? Kan någon hjälpa mig?

Tack på förhand!
 
Det kanske har fastnat något skräp i säkerhetsventilen. Öppna den ordentligt och stäng några gånger så kanske den rensas. Byt den om det inte går att få den att hålla tätt.
 
Lite beroende på om det rinner hela tiden eller bara ibland så kan det vara 2 olika fel.

Rinner det i princip hela tiden så är det säkerhetsventilen som läcker, enkel att byta.

Rinner det bara ibland så kan det vara fel på exp. kärlet. I ett exp. kär ligger det en "boll" som är fylld med gas eller luft. Kärlet fungerar så att när vatten expanderar så tränger det in i kärlet och bollen trycks ihop. Trycket blir någorlunda konstant i systemet efterssom expansionen tas upp av bollen.

Om det blir punktering på bollen, vilket standardmässigt händer förr eller senare. Då blir kärlet "stumt", minsta expansion i vattnet ger en stor tryckhöjning, och säkerhetsventilen kommer att släppa ut lite vatten. När sedan vattnet svalnar så blir det då istället undertryck i systemet, och då sugs det in luft någonstans, rörtätningar är täta för vatten, men de är inte luftäta. Luften ger sedan en viss begränsad buffert mot nästa expansion, dvs den radiator där luften samlas agerar expansionskärl när det riktiga kärlet slutat fungera.
 
Tack för svar.....säkerhetsventilen hittar jag vart?
 
Säkerhetsventilen är den ventil som skvallerröret kommer ifrån. Så följ skvallerröret så hittar du säkerhetsventilen.
 
Glömde säga att det är ett "porlande" från hela paketet, dvs från pannan och alla rör.....????
 
porlande ljudet är pga att det är luft i systmet...
 
Kolla påfyllnadsventilen, så den håller tätt.
 
Vi har sedan en tid tillbaka även en unken lukt i källaren som sätter sig i textilier-kan detta ha något samband.....kan det vara värre än att en ventil är trasig,dvs kan något rör ha sprungit läck.....????
 
Mima99 skrev:
kan det vara värre än att en ventil är trasig,dvs kan något rör ha sprungit läck.....????
Javisst, allt går förr eller senare sönder. Ventiler krånglar dock oftare än rör.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.