Nära vänner till oss har problem med sina grannar som är ovänner med alla i detta nybyggda område och gör allt för att jävlas med alla..

Nu har de på ren jäkelskap planterat två stora lönnar som skymmer hela utsikten från köket mot sjön. Vill bara kolla om nån vet om de har rätt att göra det. Hade träden stått där sen alltid och man köpt en tomt så är det ju en sak, men det känns inte som om man borde få bygga och plantera precis hur man vill i ett nytt område, eller?
 
Ok, bygga hur man vill får man ju självklart inte, men ni förstår huvudfrågan :)
 
Vi har planterat massor. Thujor, träd ... Bara för att slipa se andra. Ville bygga plank. Men det blev ett nej från kommunen. Det blev växter. Dessa behöver ej bygglov.
Är träden på hans tomt och skymmer inte sikten på en väg t.ex. har han rätt att plantera vad han vill.
Så är det iaf i Sjöbo kommun.
 
  • Gilla
anders@egnell.org
  • Laddar…
Nej de skymmer tyvärr inte vägen även om det är en hörntomt.
Dessa träd är inte planterade för att grannen ska slippa se in till våra vänner, det är i hörnet på hans tomt och enbart för att jävlas. Att han placerat träden diagonalt så att man skymmer utsikten till 100% är bara ett av flera saker som visar detta..
 
Jag vet inte hur det fungerar i Er kommun. Men i Sjöbo, skulle jag skriva - lagen är på hans sida.
Ledsen :(
 
Ja det trodde jag nog tyvärr.. Men då har jag iallafall försökt. Tack för svar! :)
 
AnneFi
Bara det håller avståndet från tomtgränsen så är det väl okej.
 
Avstånd? Dvs. grenar som kommer över gränsen får man kapa (efter att trädägaren givits en chans att göra det först).
 
AnneFi
Vi har riktlinjer i vår kommun för hur man ska plantera.

2 meter innanför tomtgräns är det för träd.. hjälper väl inte grannarna så mycket :)
 
O
Tänk på att man äger inte sin utsikt!
 
Träd kräver inte byggnadslov, så de är ett utmärkts sätt att trappa upp en grannfejd, om man nu skulle vilja göra det...
 
Jag undrar mest hur man kan plantera "två stora lönnar". Att en kommuns parkförvaltning kan flytta ett fullvuxet träd förstår jag, men det måste kosta en del. Så jag har svårt att tro på att en normal villaägare gjort det. Och "stor" i det här fallet måste vara minst lika hög som ett hus.

Eller har grannen satt två lönnplantor och så retar sig TS vänner på hur det kommer att bli om några år?

Eller har grannen satt dem för flera år sedan och nu har de vuxit upp?

Eller har grannen inte ens planterat dem, utan bara låtit dem växa?
 
Kopparspik eller Round up pluggar.....
Kan bli dyrt, så dyrt att man behöver lämna sitt hus. Baggböleri kostar.

Jag undrar mest hur man kan plantera "två stora lönnar". Att en kommuns parkförvaltning kan flytta ett fullvuxet träd förstår jag, men det måste kosta en del.
Det beror nog på vad det är för träd. Ska du ha en hundraårig ek, då får du pröjsa big time, men ett vanligare träd, som en lönn eller en björk, är säkert billigare. Sedan kostar väl planteringen en slant, men det finns ju företag som specialiserar sig på det och som har maskinerna för att flytta och plantera fullstora träd.

Själv skulle jag nog använt bambu. Billigare, och växer upp till 5-6 m på några veckor...
 
Men man skall veta att utsikten från ett hus alltid förändras så vill man vara säker på att få behålla sin utsikt så se till att äga all mark som kan påverka utsikten negativt.

Givetvis är det inte ok att plantera träd bara för att djävlas och man skall alltid visa hänsyn mot grannar annars kan man flytta ut på landet. Men har träden ett syfte som tex minska buller eller hindra insyn och dom står väl inne på tomten och inte utgör någon fara så är det bara att acceptera läget eller komma med något förslag, som att byta ut träden mot ett plank eller en tät häck som inte blir högre en nödvändigt. Era grannar skall inte behöva lida bara för att någon vill ha bättre utsikt.

Tetas
 
Givetvis är det inte ok att plantera träd bara för att djävlas
Kanske inte ur grannsämjesynvinkel och allmän hyfs, men lagen tycker att det är OK.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.