Hej,

Vi är på väg att köpa ett hus.

Vid besiktningen påpekades mikroorganismer lokalt på bjälklaget. RF värdet var över 75% och fultkvoten i virket (lokalt) var 20,8%.

Vi kravlar in i krypgrunden och märker att väldigt stora delar av huset har berg i dagen, dvs synligt berg.
Under den mikrobiella påväxten i bjälklaget finns det en djup grop, ca 1,20cm djup där de förmodligen sprängt för att få upp elen och VA.
Där har det med all sannolikhet stått vatten som kondenserats upp mot bjälklaget.

Ångspärren är bristfälligt utrullad på marken. Och IOM att det är bergskrevor har vatten trängt upp och bildat små "sjöar". Plasten ligger över dessa, men känns som sådär att aldrig få bort det.

Jag har pratat med anticimed och de säger att man ska täta ventilerna jämna ut med lecasten och lägga ny plast och en ev avfuktare.

Nu till mina frågor;

Kommer det att räcka med lecasten och plast?

Vattnet som kommer komma upp ur gropen kommer ändå finnas där, men blandats med lecastenen. Är det verkligen bra? Man vill ju få bort vattnet. Och en dränering i ett berg är ju inte helt lätt:).

Kommer en avfuktare göra jobbet? Med tanke på allt vatten som förmodligen kommer att stå i krypgrunden?

Kommer avfuktaren att behöva stå på 24h, 365dagar på ett år?

Vilken avfuktare är bäst och enrgisnålast? Spelar ingen roll på priset då detta betalas av säljarna. Den bör även vara hyggligt tyst.

Svara gärna snarast på detta, är i lite tidsnöd.

Tack för hjälpen.
 
Plast och leca låter klokt. Viktigt är att vika upp plasten mot grundmurarna så att det inte rinner ut vatten ovanpå plasten. Helst vill man ha plast utan skarvar, så att fukt inte tränger upp genom dessa.

Vad gäller avfuktaren så verkar AceTec fungera väldigt bra i krypgrunder. Enkel att installera. Hur mycket avfuktaren behöver gå beror på fuktbelastning och på vilken typ av hygrostatstyrning du väljer. Med en intelligent hygrostat så går avfuktaren bara när den behöver det, med hänsyn både till temperatur och Rh.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.