Vi har ett litet fönster i källaren som en vuxen med lite matolja och vilja kan komma ut ur. Vi ska välja om det ska vara öppningsbart eller ej. Naturligtvis en kostnadsfråga.

Är det ett stort no-no att inte ha öppningsbart i källare?
 
Jag ser två saker att beakta:
- Vädringsmöjligheter.
- Utrymningsvägar vid ev. brand. Jag vet inte vad lagen säger om privata källare, men överallt annars brukar det ju vara krav på minst två utrymningsvägar, så om det finns både källardörr och en trappa upp till nästa våning, så lär det väl inte behöva vara öppnigsbart av detta skäl.
 
Reglerna säger följande

(Fetstil är det som berör bostäder. Texten är förkortad mot vad som står, allmänna råd som inte berör bostäder är bortklippt)

5 Brandskydd
Del 2, Boverkets byggregler, BBR 5:3 Utrymning vid brand

5:311 Tillgång till utrymningsväg
Bostäder och lokaler, utöver de som avses i avsnitt 5:313, där personer vistas mer än tillfälligt ska ha minst två av varandra oberoende utrymningsvägar. Om bostaden eller lokalen har fler än ett våningsplan, ska det finnas minst en utrymningsväg från varje plan.


5:312 Fönster som utrymningsväg
I bostäder – dock inte i särskilda boenden för personer med vårdbehov –, kontor och därmed jämförliga utrymmen i en byggnad får en av utrymningsvägarna
utgöras av fönster under förutsättning att utrymningen kan ske på ett betryggande sätt.

Vid bedömningen ska hänsyn tas till om räddningstjänstens utrustning kan användas vid utrymningen. (BFS 2005:17). 103


Allmänt råd
Fönster som ska användas för utrymning bör vara öppningsbart utan nyckel eller annat redskap samt ha en fri, vertikal öppning med minst 0,5 meters bredd och minst 0,6 meters höjd. Summan av bredd och höjd bör vara minst 1,5 meter. Öppningens underkant bör ligga högst 1,2 meter över golv. (BFS 2005:17).

5:313 En enda utrymningsväg
Dörr direkt till en gata eller motsvarande får vara den enda utrymningsvägen från mindre, lätt överblickbara lokaler i markplanet där ett begränsat antal personer förväntas vistas. (BFS 2002:19).


Så om du klarar detta så är det ditt samvete som avgör och om du som b8q skriver vill ha möjlighet att vädra som avgör om du skall ha fast eller öppningsbart
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.