Hej!

Vi är intresserade av ett hus, som vi hade tänkt lägga ett bud på 900.000:- på.
Enligt mäklaren så finns det pantbrev på sammanlagt 850.000:-

Enligt nuvarande kalkyl ska vi lägga 675.000:- i bottenlån (75%), 90.000:- i topplån (10%) och 15% kontant.

Eftersom banken har säkerhet på 850.000;- i form av pantbrev, så är min fråga om man kan lägga 850.000:- i bottenlån och 50.000:- i topplån eller kontant?

Varför eller varför inte skulle detta vara möjligt?

Tacksam för svar!
 
Hur mycket bottenlån du får beror helt på bankens regler. Du kan alltid ta ut pantbrev på en fastighet, men det finns ingen garanti för att du kan lägga dem som säkerhet för ett lån. I princip så kan du ta ut pantbrev på 10 milj. men du lär aldrig hitta någon som är villig att låna ut den summan mot den panten.
 
Banken kommer inte ge er bottenlån på mer än 675.000 kr. Troligtvis kommer de även kräva att ni amorterar på lånet som överstiger 75%.
 
Om det redan finns pantbrev som överstiger beviljade bottenlån, vill inte banken använda de överskjutande pantbreven till topplånen? Det borde ju vara en liten fördel för banken, och ingen nämnvärd nackdel för fastighetsägaren.

/Hasse
 
Är det inte så att banken vill ha pantbrev på hela huslån ( botten- + toplån)? Lånar du inte på huset behöver du inte ha pantbrev men då är det inte säkert att banken tycker det är riskfritt att låna till dej - inte säkert att du får något lån alls Kolla räntor på en banklån utan säkerhet ....
 
Bottenlån och topplån verkar vara lite flytande begrepp.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.