Vad önskar du att du hade vetat innan du fattade beslutet att bygga nytt hus med totalentreprenad? Ge mig dina bästa tips!
 
bra fråga, hög aktuell för oss med och tar gärna del av svaren.tack
 
i en total entrepenad behöver man inte alls kolla upphandlingaran,företaget åtar sig ett uppförande enligt kontrakt punkt.
det man däremot bör vara vaksam på,är att garbo garantin är inbetald samt att kalkylen som berör allt utom byggnation verkligen stämmer.
dit hör markarbeten,tomt,alla kostnader,anslutninger,e,v utvändig målning,slutstädning, samt ni kan även kolla företaget via fogden eller skattmasen så inga större problem finnes där.
annars ska det inte va några bekymmer
 
Tack för svaren! Okej, är det vanligt att just de delarna inte stämmer nybyggd?
 
jag har som 'ständig' husspekulant sett dom mest otroliga kalkyler.
och det fuskas enormt med detta,och bank typerna har oftast ingen kalkyl koll.
 
Tänk på att avsätta TID. Det kommer att gå åt massor med tid att springa på diverse möten och besiktningar. Försök även att besöka arbetsplatsen så ofta ni kan. Speciellt i slutskedet när finishen görs.
Det tar också tid att sätta sig in i alla val, kontrakt och andra papper.

Ha också en buffert med pengar för oförutsett.
Tumma inte ur denna buffert i början på bygget. Först när stommen är uppe och tät så har man passerat de mest kritiska skedena och man kanske kan använda en del av detta till kosmetika.

Glöm inte att sätta undan pengar och ev. tidigt planera in trädgården. Det finns massor med fina hus med otroligt fula trädgårdar med högen av schaktmassor kvar och i övrigt ogräsbeväxt som ser ut så åratal efter inflyttningen.

Ta kontroll över de kostnaderna som ligger utanför entreprenadavtalet. Kolla upp vad det kostar med bygglov, tomtköp, lagfart, anslutningsavgifter, tv/data/telefoni, KA, utsättning ev. kostnad för sotare, besiktnignsman, OVK-besiktning m.m. Ingen säljare ansvarar för att deras uppskanningar stämmer med den faktiska kostnaden.
 
Markarbeten är alltid en klurig grej. Det ingår ju i en totalentreprenad, men bara upp till en viss gräns. Om den gränsen är satt högt så betalar du för något som du kanske inte behöver. Är den satt lågt (vilket den ofta är) kommer du förmodligen få lägga in mer pengar.

Håller med volvo om trädgården. En tomt på 1000kvm som man får "grovplanerad" kan kosta uppemot 200 000 kronor att få som man vill ha den. Har man tur så kanske hälften. Den kostnaden ingår i princip aldrig och det är också få nybyggare som räknar med den när de gör sina kalkyler.
 
Jag skulle vilja säga att totalentreprenad inte är så pålitligt som många vill göra gällande. Visst, det är bara ett kontrakt som undertecknas och det är naturligtvis en stor fördel att enbart ha en motpart om det uppstår problem under (eller efter) byggtiden. Men fel vill man undvika - oavsett entrepredform! Så mitt råd är att ta referenser på hantverkarna, även vid totalentreprenad.
 
Tack för alla svar! Fast nu har vi beslutat oss för att köpa ett redan byggt hus istället:D
 
Smultronbuske skrev:
Tack för alla svar! Fast nu har vi beslutat oss för att köpa ett redan byggt hus istället:D
Snabbt och smidigt !
Men inte lika spännade och kul ;)


mvh
momin
 
Det kan bli mycket, mycket mer spännande...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.