Hej Skall bygga om vindslägenheten högst upp i hus i centrala stockholm
Den är på 100m2

El Helt ny
Badrum 1 Dusch, kaklat, Toalett
Badrum 2 Toalett
3xSovrum
Vindsfönster x 8
Bastu 9 m2
Kök
Vent
Belysning
Kakelugnar, Eldstad
Entrerna o gångar
Altan

Idag är det bara förråd
Vad skall man räkna för kostnader?
 
"Idag är det bara förråd"
Det kan ju knappast klassas som renovering.
Och den uppskattade kostnad du får av ett internetforum har en felmarginal på närmast 1000% med så lite information.

IKEA-prylar? Sjöstens-klinkers?
100% eget arbete eller enbart hantverkare?
Förmodligen tillkommer viss isolering, vindsförråd brukar vara kalla på vintrarna.

Räkna 100kkr per punkt ovan så är det kanske inom rätt tiopotens...
 
10 000/kvm för alla rum utom toaletter/kök där kan du räkna med 30 000/kvm som fingervisning för ett hyfsat standardpaket! Alltså ca 1 500 000- 2 000 000
 
Glömde att säga att det inte rör sig om att bygga om "vindslägenheten" utan om en helt nybyggnation....
 
Det är meningslöst att ens försöka kalkylera detta objekt för den som inte redan genomfört ett liknande företag med någorlunda likartade förutsättningar. Leta därför upp någon specialist, eller helst flera! Ett projekt som detta är verkligen inget för en självbyggare. Hyr in kompetent projektledning, och förbered allt in i minsta detalj ihop med lika kompetenta konstruktörer och arkitekter.

Vid totalupprustning av småhus och villor till nyskick brukar man säga att det blir obetydligt dyrare än att riva och bygga nytt. Men motsvarande manöver högst upp i ett innerstadshus måste bli våldsamt kostbart.

Varenda miss kan bli ekonomiskt förödande. Det blir trångt när man river ut befintlig inredning. Att sedan baxa upp nytt byggmaterial alla våningar blir ännu värre! Byggkranar är inga billiga grejor. Får den plats på innergården?

Tunga kakelugnar på ett vindsbjälklag tror jag på när du bevisat att de inte hamnar hos grannen under. En prefab öppen spis för inbyggnad kostar sexsiffrigt belopp. Men även om du bantar bort allt vad sprakande brasor heter kommer kraven på brandsäkerhet att bli mycket påfrestande.
 
Jag har gjort ett liknande bygge. Totalentrepenad för ca 20tkr/kvm, med altan och takfönster, golvärme, dra upp VA och el från källare osv, men ex badrum, alla ytskikt, innerväggar mm.
Det är ett stort projekt. Skissade först på att hålla i bygget själv och ta in olika firmor för olika moment, men efteråt är jag glad att jag inte gjorde det, det hade gått åt skogen.
 
Det var snart 10 år sen, byggkostnaderna har gått upp sen dess!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.