Hej,

finns det några regler på hur man fär lägga el i flexrör bakom skivor i en reglad vägg? Tänker främst på om det måste vara ett visst avstånd mellan skivor och flexrör så att ingen av misstag skruvar in en skruv genom skivorna rakt in i elledningarna.
 
Det är ett kärt ämne som det finns många trådar om, varav en aktuell just nu: http://www.byggahus.se/forum/el/177883-snabb-elektriker.html

Elinstallationsreglerna SS 436 40 00 säger inte så jättemycket, men lite:

I värmeisolerad vägg bör slangen läggas närmast inre väggskivan. Det är ett råd, inget krav, men ett ganska starkt råd för det finns inget stöd för att lägga slangen inne i isoleringen. Du måste i det fallet själv räkna ut hur mycket ström den tål. Det förekommer nog att slangen ofta hamnar bakom 5 cm isolering, och ännu har vi inga rapporter om ledare som har smält. Det ska ganska mycket till i praktiken för att lyckas smälta dem i detta fall.

Sedan finns regler om du de placeras i X/Y-led:

Ledningssystem som är fastsatta i eller på väggar ska dras fram horisontellt, vertikalt eller parallellt med rummets kanter. Ledningssystem som är dolt förlagda i tak eller golv får också följa den kortaste möjliga vägen.

En god praxis är att också förlägga ledningssystemet nära rummets kanter. Man måste göra en bedömning om det är lämpligt att t.ex dra en slang i "bokhyllehöjd", dvs det bör så långt det går vara intuitivt hur slangarna är förlagda för att minska risken för genomspikning.

Råd: Med ledningssystem som är fastsatt i vägg avses bland annat ingjutna eller inmurade kablar och rör samt kablar och rör fästade (klamrade) i vägg. Dessa ska förläggas horisontellt, vertikalt eller parallellt med rummets kanter (hörn, takveck etc).

Ledningssystem som är dolt förlagd i byggnadsdel men inte är fastsatt, avser ett system med bland annat kablar i hålrum i byggnad. Detta gäller även för kablar innanför väggbeklädnad, t.ex gipsskiva, vilka enbart är infästade (avlastade) i ändarna. Kablar som är förlagda så får följa kortast möjliga väg.

Vidare behöver kabeln vara skyddad mot genomspikning där den passerar reglar och motsvarande. Motsvarande gäller för grundisolerade ledare som är indragna i flexibla rör.

Detta kan tolkas som att genomspikningsskydd inte krävs för kablar och rör som är förlagda enligt första stycket, dvs när de har en ”förväntad” placering i väggen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.