Trådskaparen upprörs inte av lite off topic här och där, eftersom det här bara var för skojs skull!
 
Nimajneb skrev:
Hmm... Det antagandet gäller ju bara om du ha direktel, har du tex värmepump så faller ditt resonemang platt.
När man säger direktel brukar man mena uppvärming genom elelement. Även fastigheter med vattenburen elvärme utan värmepump kan anses som eluppvärmda. Även där är besparinging med LED-lampor inte så stor som det antyds ibland...
 
harry73
Och även om man har en luft/luft, luft/vatten eller frånluftvärmepump är det inte ovanligt att man behöver en elpatron när det är riktig kallt. Och då blir besparingen också mindre.
Men även jag håller på att byta alla elljusstakelampor till led.
 
Hörde om en kommun i Norge där två hytter drog lika mycket el som resten av kommunen. Man hade var sin lång uppfart eller kanske till och med väg in till huset som var eluppvärmd. Antagligen hade dom också för mycket pengar.

Själv brukar jag på vintern låta badvattnet stå kvar tills det blir rumstempererat innan jag tömmer ut det. Dessutom har jag medvetet valt kolfilterfläkt i köket istället för att suga ut värmen. Men så är jag ju smålänning också...
 
Mikael_L
Efter att bl.a. Audi och BMW har infört den bränslebesparande funktionen på några av sina bilar att motorn automatiskt stängs av när man stått några sekunder stilla vid t.ex. ett trafikljus och automatiskt startar motorn när man börjar söka dragläget, så har jag numera själv, ibland, börjat slå av motorn om jag kommer till ett segt trafikljus som precis slår om till rött.

Om startmotorn havererar innan jag skrotar bilen blir det däremot en rejäl förlustaffär ... :D
 
Cica skrev:
Själv brukar jag på vintern låta badvattnet stå kvar tills det blir rumstempererat innan jag tömmer ut det. Dessutom har jag medvetet valt kolfilterfläkt i köket istället för att suga ut värmen. Men så är jag ju smålänning också...
Annars är det ju så att köksfläkten utgör en del av många bostäders normala ventilation, som är nödvändig för ett sunt inneklimat, men det där har du förhoppningsvis koll på ;)
 
thomasx skrev:
Annars är det ju så att köksfläkten utgör en del av många bostäders normala ventilation, som är nödvändig för ett sunt inneklimat, men det där har du förhoppningsvis koll på ;)
Ja men det är ett gammalt trähus med bra drag sen 80 år. Där spisen står har det aldrig varit utblås. Ventilerna till gamla skorstenen finns ju kvar men där sitter ingen fläkt som suger ut värmen.
 
Har man en vedspis så är det nog en smart idé att öppna ugnsluckan när man slutat elda, det mesta av värmen sugs annars ut genom skorstenen.
 
luffarn skrev:
Har man en vedspis så är det nog en smart idé att öppna ugnsluckan när man slutat elda, det mesta av värmen sugs annars ut genom skorstenen.
Nja... Det är samma sak som att öppna ugnsluckan på en vanlig spis. DÄREMOT är det viktigt att stänga spjället så fort som det är möjligt efter att det brunnit ut. Det gör att vedspisen/kaminen/kakelugnen håller värmen avsevärt mycket längre!
 
findus42 skrev:
Vilket påminner mig om mitt elaka sätt att spara på varmvatten.

I ett hushåll men två vuxna och två barn så installerade jag bara en 80-liters varmvattenberedare. Finns det inte mer, så går det inte att hälla bort mer heller. Dessutom så lär övriga medlemmar i hushållet protestera om den första långduschar. Har lärt barnen, som nu är på väg ut, att tvätta sig snabbt.
Underbart! Själv har jag en 60 L så när min nuvarande sambo flyttade in så var hon tvungen att lära sig nya duschvanor och glömma sina gamla jag-bor-i-hyreshus-så-det-kostar-mig-inget-extra-att-duscha-i-en-timme-vanor.....
 
Familjen som vi köpte vårt hus av hade sparat energi genom att täppa till ALL ventilation i hela huset. Alla frånluftdon var stängda, alla ventiler i garaget pluggade, inga spaltventiler och feta tätlister i fönsterna..., dvs ingen tilluft och enbart frånluft via köksfläkten.

Bara tur att inte hela huset hade fövandlats till en svampodling...

Snacka om sub-optimeringq(;^;)p

Mvh Ulf
 
thomasx skrev:
Jag har dragit avloppsrören från duschen ett varv runt huset längs insidan på ytterväggarna för att restvärmen från allt duschvatten skall komma till nytta genom uppvärmning av huset.
Intressant men har du räknat på hur mycket du får ut av det kontra kostnaden att lägga så mycket avloppsrör och vad du i så fall kom fram till för intjäningstid.

Dessutom blir det inte lite knepigare att rensa ett eventuellt stop i någon krök på vägen.
 
uaj64 skrev:
Familjen som vi köpte vårt hus av hade sparat energi genom att täppa till ALL ventilation i hela huset.
Det får mig att tänka på mitt hus. Huset hade vattenburen värme kopplat till en fjärrvärmecentral, men när vi köpte huset satt det en massa el-element överallt.

När jag frågade säljaren vad detta berodde på fick jag höra att de gamla radiatorerna hade slutat fungera eller inte gav ifrån sig tillräckligt med värme. Han hade därför varit tvungen att köpa nya element (elektriska).

Han hade alltså påbörjat en konvertering från vattenburen värme till direktverkande el. :rolleyes:

När hösten kom motionerade jag alla termostatventiler (som hade fastnat). Därefter kunde jag montera ned el-elementen. :D
 
Lite skoj det där med timer på ljusstakar med led lampor.

Led lamporna brukar ta ca 0,1W styck. och med 7 lampor i en stake stannar det på 0,7W.
En timer drar ca 4 W beroende på märke och modell.

Dvs om du kopplar in din ljusstake på en timer sparar du förvisso 0,7Wh per timme den är släkt gentemot när den är tänd. Men du förlorar stadigt 4W dygnet runt.
Om du istället kopplar in ljusstaken så den alltid lyser så har du en stadig förbrukning på 0,7Wh.

Så om du kastar bort timern och istället driver din stake dygnet runt så sparar du cirka 75Wh per dygn. d^_^b
 
Vilket är bäst 2 glasfönster och dåligt tätat eller 3 glas(bra) och en öppen ventil?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.