Köpte tomt av byns ordförande med tillhörande väg som var inritad över en ängsmark om ca 100 m, som ligger på byns mark. Vi byggde och bekostade den helt själva med vägtrummor, stenkross mm. den håller för tung trafik. Den här vägen var ritad till tre tomter. Nu har den ena ägaren börjat nyttja vägen dagligen och vi vill ha betalt. Han vägrar och byn vägrar så vi satte upp en vägbom men det fick vi inte göra. Grannen ska dränera sitt hus snart så han börjar bli desperat och vill ha möte, ordförande tycker att han ska få lov av oss att använda vägen eller ta ut en hyra!!!!HUR DÅ!! Grannen har dessutom byggt ut sitt vedförråd som innan låg 2m från vår tomtgräns nu ligger väldigt nära och han har också sågat ner träd från vår mark när han grävde diket djupare som också är på vår mark utan att ens fråga oss. Vi vill att diket flyttas till gränsen för att slippa bråka. För att tillägga, när de flyttade in tog vi ner 2 tallar som störde deras prabol det är tacken, känner vi. Vad skulle ni göra? Hoppas på svar 681226
 
Har du servitut att anlägga och nyttja väg över vad jag antar är en allmänning eftersom du skriver byns mark? Brukar bara vara större gårdar som ingår som "delägare" i sådana markområden så för att veta vilka din motpart i byn är kan du kolla upp vilka fastigheter som har del i den marken.
Övriga tomter bör väl också ha servitut att använda vägen för in och utfart till sina fastigheter och är det isåfall det som gör att du inte kan sätta upp en bom? När din fastighet styckades av borde det redan där ha fastslagits vilka rättigheter och skyldigheter som gäller angående vägen. Annars kan det kanske vara dags att begära en lantmäteriförättning och få det hela fastslaget. http://www.lantmateriet.se/templates/LMV_Entrance.aspx?id=170 Det ska gå att driva igenom bildandet av en så kallad gemensamhetsanläggning som där lantmätaren fastslår vilka andelstal som skall gälla för vägens underhåll och drift.
 
Låter som en redig soppa.

Vägen du ordnat som inte ligger på din mark har du formellt ganska svårt att få ersättning för, utan välvilja. Vägbommen har du ingen rätt att sätta upp annat än på din egen tomtmark.

Avverkning på annans tomt (om du kan bevisa det) är i stort sett alltid mer eller mindre skadeståndspliktigt. Du kan alltid nyttja det faktumet i diskussionerna då olaglig avverkning är ett brott. Kanske kan du kvittera ut någon ersättning för vägen mot att underlåta att gå vidare med den olagliga avverkningen. Att gräva dike på din tomt är också det ett otillåtet förfarande, även där har du lite att "förhandla med" beroende på hur man ser det.

Finns det någon utmätt tomtgränsmarkering på plats som kan påvisa om vedförrådet är i tomtgräns eller över?

Är det detaljplanerat område?

Ofast krävs åtminstone ett granngodkännande för att få placera byggnad (även friggebod) i tomtgräns.

Det känns som att alla tre parter i den här soppan agerar godtyckligt utan någon större koll på vad som faktiskt gäller, det vore nog ingen dum idé att få in en opartisk kunnig person utifrån som kan medla lite.
 
Redigerat:
Att göra en vägförening låter som det sunda alternativet.
 
timmelstad skrev:
det vore nog ingen dum? idé att få in en opartisk kunnig person utifrån som kan medla lite.
Skulle det stått såhär?
 
Dalbotös skrev:
Skulle det stått såhär?

Haha, japp :D
 
Ja vi har haft lantmäteri där som satt ut markering tydligt vart gränserna går. Byns lilla remsa "vår väg" ligger mellan 2 tomter som redan har egna infarter från början med garage. Vägen som vi byggt går bara upp till vår tomt så vem har för avsikt mer än oss att köra på denna väg. Grannen vill inte förstöra sin gräsmatta för transport av ved,båt,byggställning som han hyr ut. Så egentligen har vi då byggt en väg gratis åt honom! Det kostade i alla fall runt 100 000 för oss vi vill ha futtiga 25 000 är det orimligt dessutom struntar vi i att anmäla honom då vi tog foton på det han gjort
 
Ja en opartisk person skulle behövas som medlare vi har möte ikväll
 
Hur gick mötet?
 
Hej!
Ja vi gick med på att de får gräva och köra bort stubbar mm. Men inte nyttja vägen när dräneringen är klar. De undrar om vi ska sälja, annars ska de sälja. Ok vi vill ha klart byggnadslovet som en gång fanns som de hindrade. Sen säljer vi nog. Man kan i alla fall inte ha sådana grannar. De började klaga på att vi eldat ris i våras och grillade korv de skrev då i tidningen att det va bildäck! Men vi hade fotobevis. De här pensionärerna är väldigt bittra över sitt liv känns det som, jag tycker nästan synd om dem. by the way, när vi sålt! Då blir vägen samfällighetens väg till deras glädje. Vägen var för dålig för att han ens ska betala påstod han, som inte ens bodde där då vi byggde vägen.Då säger eländet ja vi ska bygga ett hus i hörnan och får då en infart över diket av samfälligheten när vi sålt! Samfälligheten vill inte vara med och betala vägen trots att han själv säger att vi och samf. äger den. Jag känner mig vrållurad av ordförande som sålde till oss och sa muntligt att de som ska använda vägen får vara med och betala kalaset...Trött
 
Lärdomen blir väl då kanske att man inte ska göra något i god tro oavsett hur bra det verkar just då, åtminstone inte om det rör sig om stora pengar eller viktiga överenskommelser.
 
utfästelser på PAPPER alltid alltid!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.