Har ett Elementhus från 1989 där vi skall flytta lite fönster. När jag har börjat riva i ytterväggarna så finns det ingen riktig luftspalt bakom ytterpanelen. Konstruktionen ser ut som (innefrån)
* 9mm board
* plastfolie
* 170mm regel med 170mm isolering
* 12 mm "porös skiva" (ingen aning om vad det är, inte asfa, mycket mer porös)
* 45mm regel med 45mm isolering
* vindpapp
* 22mm+22mm panel
dvs, den enda luftningen som blir är mellan varannan panelbräda som får en 22mm luftspalt. Fasaden uppvisar idag inga tecken på fuktproblem.

Jag har inte sett denna konstruktionslösning tidigare, var den vanlig tidigare?

Nu när vi flyttar fönster så är det enklaste att forsätta med samma lösning, kommer då använda asfa-board i mitten, är det OK eller kommer det att bli problem med fukt då panelen inte ventileras helt och hållet?
 
luftspalt är ett modernt påfund för att kunna hålla panelen torr om man målar med äcklig plastfärg.........Så länge panelen kan andas utåt finns egentligen inget behov av luftspalt bakom panel. Det är bara det att alla bygger så nuförtiden för att man "ska"..........
 
Modernt och modernt. Allt är väl relativt men så nytt är det inte. :)

Uteluftsventilerad luftspalt är en vanlig och mycket väl beprövad lösning men man kan bygga en vägg på en massa olika sätt. Det finns fler exempel på väggar utan luftspalt - sandwichväggar av betong och cellplast tex.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.