Hej,

vi har upptäckt en lodrät spricka genom flera kakelplattor (i samma rad) i ett hörn i badrummet. Vi bor i bostadsrätt. Kanske är det en sättning i huset, det är inte vi som har orsakat sprickan i alla fall. Vi ska nu kontakta bostadsföreningen, försäkringsbolag och kakelsättare.

Ni som vet, kan man (=hantverkare, inte vi själva) byta ut bara de skadade plattorna eller skadas fuktspärren så att vi måste byta en större yta???

tacksam för input
 
bjomape skrev:
Med lite försiktigt handlag ska man kunna byta enstaka kakelplattor utan att förstöra fuktspärren. GDS hade nyligen en artikel om det. Se: [länk]
Ja GDS hade det som tips vilket jag inte är riktigt överrens med. Det är helt sant att de förklarar korrekt hur arbetet skall utföras. Däremot så blir fuktspärren påverkade på ett sådant sätt att det inte överrenstämmer med den belastning den är utprovad och godkänd för. Det innebär att om man som försäkringsbolag kan på något sätt att plattor har bytts ut(oftast väldigt svårt dock) så kan man neka eventuell skada.

Med foliebaserat tätskikt är risken för skada oerhört mycket mindre överhängande men med ett rollat tätskikt är det inte rekommenderat att byta enstaka plattor. Eller så kan man väl iofs göra det men då fullt medvetna om att eventuella framtida våtrumsskador(som kan härledas till skadat tätskikt) kan åtminstone jämkas eller nekas helt
 
A
Skulle nog inte rekommendera en gds-are att stå med huggmejsel för att byta plattor i ett våtrum. En duktig hantverkare kan nog men är tveksam till om någon vill. Det är trots allt en chansning.
Hur ser sprickan ut igenom plattor om det är i ett hörn? Är det inte fogen i hörnet som spruckit?
 
om det bara handlar om en spricka i kaklet och man kan anta att det är kosmetiskt så skulle jag låta det vara. Är det sättningar i huset så det rör på sig så blir det iallafall nya sprickor i det nya kaklet som hamnar där. Tätskikten idag ska väl vara utformade så de ska klara sättningar inom vissa gränser men det gör inte kakel tyvärr.
 
Tack för alla svar.

Sprickan går genom minst 10 plattor, även genom fogarna. Som om man målat ett icke rakt streck rakt ner kan man säga. Sprickan är inte precis i hörnet utan i plattraden i vinkel till hörnet.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.