Hej

Ritar ett garage i sketchup, är det någon som kan tipsa om ett bra, enkelt och gratis plugin till sketchup där jag kan rita in lampor / lysrör för att se hur många och var jag ska placera lamporna / lysrören?

tackar för all hjälp
Anders
 
Det finns ett par plug-ins; V-ray, SU-podiuim, Shaderlight för att nämna några.

Min erfarenhet är dock att dessa är ganska komplicerade att använda - visst kan man på skärmen se att det blir ljus, men du vet inge hur mycket ljus det blir i verkligheten.

Jag brukar arbeta en del med sketchup, men när det gäller belysning brukar jag exportera mina sketchup objekt till ett 3d-objekt och sedan importera det i ett belysningsberäkningsprogram som heter Dialux och är gratis att ladda ned.

Så brukar jag göra när det gäller föremål jag ska ljussätta, ex statyer eller inredningsföremål.

När det är ett helt rum så är det lättare att rita upp det direkt i dialux, det tar bara ett par minuter och sedan vet du exakt hur många lysrörsarmaturer du behöver, vart de ska placeras och hur mycket ljus de ger.

Programmet kan du hämta här http://www.dial.de/DIAL/en/dialux.html

När du ritat upp rummet kommer de se ut ungefär så här:

screenshot.jpg

Och så kan man plocka ut lux-tal etc i olika fina rapporter! =)
 
IES belysning med SketchUp! Kommer att ge det ett försök. Det är synd det inte fungerar på Mac
 
Som Magnus sa, Dialux eller Realux, två gratisprogram med plugins till 140 olika armaturtillverkarna som är anslutna till programmen. Du kan lätt få ut luxkurvor, energiåtgång, luminans på ytor m.m. Kan även lägga till hur mycket dagsljus du får in som bidrar till ljuset i rummet.
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.