Vi har några lampor som det nu är riktigt små 25w lampor i. Vi skulle vilja ha starkare ljus 25w är max för armaturen) och byta ut dessa mot lågenergilampor istället men kan inte hitta några som passar. Är det någon som vet var det kanske kan finnas någonstans? Gärna dimbara också.
 
De är för stora. Det här är såna där extrasmå lampor där kronan bara är några cm.
 
2840135.jpgÄr det en sån här päronlampa som du har?
Då finns det LED-alternativ - men de ger mindre ljus än traditionella glödlampor, och i dagsläget finns det inga (vad jag känner till) lågenergilampor i motsvarande storlek.
 
Ja precis. Vi ha också kommit på att vi vill ha led för det är egentligen utomhuslampor och de är av metall och blir så varma. De lampor vi hittat som får plats är på 2 w och det ger ju inte så mycket ljus. Kan man hoppas på att det kommer starkare små ledlampor sedan? Det är ju ändå en ganska ny marknad.
 
LED-lamporna blir ju hela tiden mer effektiva, exempelvis har de vanliga kron & klotlamporna på 2,5W gått från att alstra 90 lm (ljusmängd) till 250 lm på bara ett år. Så visst kommer det effektivare ljuskällor.
Men jag tror att det problemet du kommer stöta på med päronlampan är att ljuskällan inte är lika vanlig som kron och klot, samt att den klassas som en dekorationslampa. Så jag tror inte att man kommer vidare utveckla just den modellen speciellt mycket i framtiden.

Men man ska aldrig säga aldrig!
 
Ju kallare ljuset är desto starkare upplever iaf då jag det. Så, om du hittar en päron/klot led-lampa med hygglig ljusstyrka så testa ett kallare ljus som då upplevs starkare.
Och eftersom lysdioderna riktar ljuset så spelar det lite roll hur de sitter monterade också.

Är jag den ende som köpt glödlampor (led) på öppet köp och testat hemma..?
 
Mikael_L
Redigerat:
Mikael_L> Stämmer den angivna färgtemperaturen (borde vara ungefär som en glödlampa)? Är på väg att beställa till ett par fönsterlampor. Har vanliga 15W glödisar i nu, men de håller ju inte speciellt länge.

Tänkte någon av dessa kunde vara något, för jag har en bit till närmsta Jula-butik.
http://shop.led-led.se/led-kronlampor/e14-3/led-lampa-paronlampa-varmvit-e14
http://www.lampgrossen.se/product_info.php?products_id=882&osCsid=25cb4f5a23d1493c291e698d0de757c3
http://www.elnordic.se/Produkter/produkt.asp?pid=285
 
Mikael_L
snaggletooth skrev:
Mikael_L> Stämmer den angivna färgtemperaturen (borde vara ungefär som en glödlampa)?
Kan stämma, jag jämförde precis mot en gammal glödis och ljuset var ännu gulare och varmare i LED'en.

Men kronlampan du länkade till verkade ju rätt grym - 0,38W och 120 lumen. d^_^b
Kan det verkligen stämma? :x
 
Oj! Tittade inte så noga. Låter som klippläge när de nu reas ut också :) men näe, det låter lite väl bra kanske?
 
Mikael_L
Ja 315 lumen/watt måste vara ett rejält världsrekord. Jag misstänker att man inte ens kommit dit på laboratorie-bänken.
 
de menar säkert 120 Lumen/watt vilket iofa också är rekordbra.
 
Nej han menar 315lm/w, den är ju specifierad som 120lm/0,38w. Har faktiskt skrivit och frågat dem om detta då det är helt absurt. Sen blir jag irriterad på alla dessa siffror. Vi specificerar den till 15000 timmar men ger endast ett års garanti (i normala hem betyder det ungefär 1500 timmars brintid) Det är dax att det blir skärpning i branschen. Ljuskälletillverkarna behöver ta mer ansvar för sina produkter.
 
Nu betyder 15000h inte att den inte håller längre än så. Utan det betyder att när lampan har nått 15000 brinntimmar skall den ha 70% ljus utbyte kvar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.