Vi har upptäckt mögelliknande fläckar (vitmögel?) i vår krypgrund, Älvsbyhus. Är det någon som känner igen detta, se bifogade bilder? Tips på vad man kan göra åt detta mottages med tacksamhet.
 
  • bild 2.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Bild 1.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Läs gärna om krypgrunder på http://www.lfs-web.se/ Finns bilder med exempel på olika mögelangrepp. Utan att vara expert tycker jag dina bilder ser ut som boarden varit mycket fuktig (förmodligen juli-augusti-september) men delvis torkat under vintern.
 
Se tidigare bild. vi har tänkt pensla på med medel för att få bort möglet. Vi fick råd att först skrapa bort möglet, men om man gör det faller ju sporerna ner och har chans att föröka sej... eller tänker vi fel?
Är det någon som har erfarenhet av detta problem skulle vi vara väldigt tacksamma för råd.
:S
 
Ni tänker rätt - det var ett dumt råd ni fick. Spruta på mögel dödare först o skrapa sen om ni känner för det. Det viktigaste är att ta reda på orsaken till varför det blir så och stoppa det. Tex kanske det saknas plast på marken i krypgrunden eller så.
 
det är hysteri i allt med mögel........åtgärdar man fuktproblemen som gör att mögel frodas och växer så spelar det ingen roll om man borstar rent och låter det falla. Man smittar ingenting för det utan mögel behöver fukt för att växa.

Åtgärna problemet och sen kan du borsta bort det värsta med en kvast, mer behövs inte.
Att hålla på med "mögeldödare" och allt vad det heter är ungefär lika intelligent som att pensla över rosten på bilen med färg. Visst, sinnet kanske lugnar ner sig lite men rosten fortsätter om man inte åtgärdar den.
 
Redigerat:
Tack blecktrumman. Vi funderar just nu på olika fläktsystem som vi kunde sätta in i krypgrunden.
 
I dag gjordes en ny inspektion under huset, inga större förändrigar med möglet, men det syns klart och tydligt att skivorna ÄR fuktiga eftersom de buktar sig. Mögel angreppen är i stort sett som tidigare. Första gången som jag upptäckte mögel var förra året.Huset är högt beläget och står med ena långsidan mot norr och det är norrsidan som är värst utsatt. Det är nästan ingenting mot sydsidan. På marken har vi plast som lades dit för ca 17 år sedan, strax efter vi flyttade in.
Det märkligaste är att på plasten finns här och var små vattenpölar, trots att det inte runnit dit utifrån eller kunnat komma ovanifrån. även på ett ställe där plasten ligger högre har det samlats vatten i ett veck. Det finns inga rör eller annat längs med det värst utsatta stället.

Skulle det vara vettigare att bort plasten på marken? Under plasten är det naturgrus.
Hur åtgärdas problemet effektivast?
 
Vattnet skulle kunna vara fuktig luft som kondenserat på den (gissningsvis) svalare plasten? Ett fläksystem skulle ju kunna vara lösningen då.

Men kolla ändå så att ni inte har några läckage eller liknande, eller att slagregn tar sig in på något sätt? Det kanske finns sprickor, otätheter, etc som släpper in regn?

Ja, det är ju bara lite gissningar och man måste ju se huset på plats för att kunna säga med säkerhet. Känner du dig osäker kanske det är bättre att anlita experthjälp?

Men kondens gissar jag på iaf.
 
Täta så gott det går runt syllen samt lägg ut plast som går upp på kantbalkarna. Har ni ventiler på grunden så stäng dessa utom en där ni sätter en sorptionsavfuktare.

Kör detta själv i mitt hus, nu ligger fuktigheten på RF på 62% vilket är ok!

Avfuktaren tar knappt någon energi så driftkostnaden kommer inte skena iväg!
 
Det finns inget som kan läcka i den del som är värst angripen. Det finns ventilationsöppningar, 3st i vardera gavlarna. Grundbalkarna som är placerade i längdled är fyra st och mellan de två som är längst norrut är det värst angripet. Mellan de två mittersta är det angripet enbart i västra "halvan". Utrymmet längst söder ut är nästan helt oangripet ännu. Ovanför utrymmet längst norrut som har mest mögel har inga vattenrör som kan läcka och skulle det vara värmesystemet som läcker borde det bli en relativt snabb trycksänkning i systemet, vilket det inte blivit.
Troligen är det kondensfukt, men svårt att förstå att det blir så mycket och att det inte var något problem på över tio år.

Är absorbtionsavfuktare att föredra framom Skyddsvakt?
 
husvägar och grunden är alltid något kallare mot norr och ska det fällas ut kondens så blir det på norra sidan. Det räcker att dina träd och buskar runt om huset har vuxit sej stora och rubbat temperaturbalansen lite - mer skuggigt? Det kan också vara att du ändrat golv eller möblering och nu är det mögelangripna område mer isolerad och grunden inte så varm som förr?

Vi har fått likadan mögelutslag när en golvbrunn blev otätt och droppade i isoleringen och då syntes mögel på 25% av undergolvet men man sökte ju där det var mest troligt att hitta läckage.
Vad finns det i västra halvan mellan dom 2 mittersta grundbalkarna? Det kan ju ha börjat där men syns tydligast där det är som kalast och torkar långsammast ...
gaia
 
Det som möjligen kan ge lite skugga åt grunden är terassen som vi byggde 2005.
 
det kanske räckte för att rubba den hårfina balansen? Marken och också grunden värms långsammare i skuggan .... och långa fuktiga perioder hjälper också till. Observera om det försämras från år till år eller håller sej på samma nivå.
Rita en streck med blyerts så du kan märka om det växer till. Trä verkar tåla det bättre än skivor så det är inte någon katastrof än ....
Att öka luftströmmen med en fläkt förvärrar bara saken. Du får bara ännu mer fuktig luft genom som kan kondensera i den kalla i krypgrunden .....
gaia
 
gaia skrev:
Att öka luftströmmen med en fläkt förvärrar bara saken. Du får bara ännu mer fuktig luft genom som kan kondensera i den kalla i krypgrunden .....
gaia
Inte om luften som ventileras in har lägre RF än i krypgrunden. Det finns system som mäter fuktigheten i uteluften och ventilerar bara när det är gynnsamt (torrt) samt skickar in värme om det skulle behövas.

Sedan finns det väl även rena värmelösningar som sänker RF.
 
Vi tänkte nu skaffa antingen sorptionsavfuktare eller trygghetsvakt. Vi har fått en offert från Munters angående avfuktare. I offerten står det att genomsnittsförbrukningen är ca 225 kWh/månad, känns rätt mycket. Kan det vara så att det inte är lämpligt med trygghetsvakt när möglet redan börjat växa? Är det någon som har erfarenhet?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.