Nu ska vi snart börja att renovera övervåningen. Det är en oinredd vind. Vi har ett hus av stående timmerplank på nedervåningen och liggande timmer på övervåningen. Huset verkar utbyggt i omgångar i minst ett århundrade.

Vi har skaffat lindrev som vi ska dreva mellan timmerstockarna på övervåningen men sedan då?? Inte kan man väl bara slänga på färg på det och det räcker om det är för året runtboende?

Vi vill helst göra taket upp till nock och bara lämna luftspalt. Hur ska man göra då för korrekt isolering? Taket idag består av brädor, takpapp och lertegelpannor. Vi vill lägga linisoleringsskivor. Ett rum på vinden är inrett men bara med tretex och masonit och tomt ovanpå innetaket upp mot yttertaket. Där låter vi nog rummet vara som det är och bara lägger isoleringsskivor uppepå. Tror det är 60-70 cm till nock där. Kan det räcka?

sidovindarna vill vi i barnens rum göra om till inbyggda bokhyllor och klädkammare som man kommer åt från barnens rum. Kan det bli kallras från dem i så fall?

De andra 2 sidovindarna ska bli klädkammare.

Tacksamma för era tankar och funderingar. :)
 
VI håller på med ett liknande projekt. Kanske kan ge dig lite inspiration. Vi bor i ett 1½-plans liggtimmerhus med åstak från sent 1800-tal. Övervåningen var visserligen inredd när vi köpte men takhöjden i rummen var ca 1,80 vilket är lite svårt när man själv är lite längre än så :S. Vi satsar också på att isolera kattvindarna för att kunna använda dem till förvaring, även om det inte kommer bli någon ståhöjd därinne. Kommer ta upp som garderobsdörrar till kattvindarna.

Vi kör också linisolering och papp istället för plast vilket vi tror är lämpligare för ett gammalt hus. Så vi har rivit de gamla innertaken (tog först bort den gamla isoleringen uppifrån när vi la om taket utvändigt) och bygger upp en regelkonstruktion för att kunna isolera med linskivorna. Konstruktionen bli innifrån och ut: pärlspont, papp, linisolering, masonit, luftspalt, underlagstak, takpapp, läkt och tegel. Eftersom vi har ett åstak blir det lite extra pyssel. Det finns ju inga takstolar att utgå från utan allt får byggas upp. Vi valde också linisolering eftersom att den inte ska vara så kinkig med ventilation och luftspalter som mineralull. Lär även vara godkänd utan luftspalt men det kändes som ett vågspel. vi kör med luftspalt och gavelventiler men dock är det svårt att få till de luftspalter från takfot till nock som rekommenderas för modernisolering med en sidoås på vägen... För att få bättre takhöjd så kör vi delvis snedtak men valde att inte köra "öppet till nock" utan har en minimal hanvind. Det gör att det går att isolera lite mer där det behövs som mest (värme stiger du vet) utan att offra takhöjd på sidorna där det är mer kritiskt. Tror även det är bra för luftningen med gavelventiler att ha det lite mer öppet längst upp. Vi kör inga tokiga isoleringstjocklekar utan nöjer oss med 15 + 5 cm (korslagt) i snedtaken och 35 cm på handvindsdelen. Jag tror att det räcker långt i ett gammalt hus. För mycket isolering ger större risk för fuktproblem och skulle sno mer värdefull takhöjd.

När jag läser om ert hus låter det som att steg är att få till just isoleringen upp mot taket. Vilken takkonstruktion ni har påverkar en del hur man går tillväga men principen om man ska isolera med skivor är att skapa ett regelfackverk i snedtaken så man har något att sätta isoleringen i. För plana tak kan man ju istället "trava" isoleringen. För större sådana ytor är nog dock termoträ eller någon liknande "lös" isoleringen både bättre och billigare än linisolering. 60-70 cm räcker långt som utrymme för isolering. Säg 40 cm isolering räcker långt. Det viktiga är att den inte får ligga an mot yttertaket. Du bör också ha en vindpapp i botten, närmast innertaket, om du kör med en fuktbuffrande isolering typ termoträ eller lin. Väljer du däremot mineralull här är det plast som gäller vilket ju är tveksamt i ett gammalt hus. Där måste man sätta något så man får till en liten luftspalt. Att fixa några gavelventiler är också vettigt.

Byggnadsvårdsföreningen har några artiklar om isolering av tak i gamla hus på sin webbplats. Kolla under tidskrift->artikelsamling->isolering. Tycker de har vettiga råd. Isoleringstillverkarnas råd (iaf de som tillverkar mineral och glasull) tycker jag man ska ta med en nypa salt. De vill sälja isolering och överdrivna isoleringstjocklekar i gamla hus kan skapa problem mer problem än vad de löser vad gäller uppvärmningskostnader.
 
Redigerat:
Vi har börjat titta runt och röja upp på vinden och försöker föreställa oss hur det kommer se ut och bli. :)

Så svårt att bestämma hur stora rummen ska bli och hur stor hallen och kattvindarna ska bli. Våra katvindar kommer också bli med garderobsdörrar. Någon enstaka blir kanske långsmal gång. Vår skorsten ställer till det med. Den blir jättetokig och väggar mot den är väl inte heller så populärt.

Vi har också bestämt oss för att lägga isoleringen uppepå rumstaken så rummen kommer inte bli till nock som vi tänkte först. Kommer alltid känna oro för att något inte stämmer om vi gör så.

Funderar på att sätta bilad timmerpanel ovanpå isoleringen så timmerkänslan får finnas kvar i rummen. :) Vi har bestämt oss för att dreva timret och sedan lägga på 50mm linisolering och sedan papp och sedan trä. Timmerpanel eller råspont. Vi har inte bestämt oss än.

Ska kolla länken du tipsade om. Vill verkligen känna efteråt att vi gjort på rätt sätt.
Tack så mycket.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.