Hej,

jag ska sätta upp ett antal lampor på vår terass. Jag har köpt lampor och kabel och funderar på om jag själv kan "dra" kabel mellan lamporna och "seriekoppla" ihop dem innan en elektriker sedan s a s kopplar på strömmen? Någon har sagt till mig att det måste till ytterligare installation per lampa; att det inte "bara" är att dra kabel mellan dem.

Vi är även inne på att dra kabel till belysning i rabatter och kanske sätta ett uttag till poolen en bit ner i trädgården. Är detta något man sjäv kan "dra"? Givetvis måste sedan en elektriker koppla in det.

Tacksam för tips och råd

Buggaren
 
Är det 240V, får du enlig lag ej koppla in om det inte sker med stickpropp. All fast installation kräver el behörighet.
Är det däremot 12V är det fritt fram. Men endast om anslutningen sker med stickpropp.
Inte heller andra kablar får man dra i den fasta installationen.

Så säger lagen.
 
Men far man byta lampa utomhus som redan finns mot en ny?Och kan man sedan seriekoppla fran denna,isafall hur manga lampor i samma?:|Jag bor i Italien vet inte riktigt vad lagen sager har...
 
Jag har satt några stolpar med elkontakter på strategiska platser ute i trädgården och lagt markkabel till dessa, elektriker kopplade in dem. till nätet.
Sedan kan jag med stickkontakt ansluta belysning själv. (Så länge jag inte gräver ned dessa kablar). Flexibel lösning eftersom jag kan flytta runt belysning efter behov.
Du får inte göra fasta anslutningar själv, en behörig elektriker måste göra det men många löser det som jag, gör grovjobbet och låter en elektriker göra anslutningarna och därmed stå för installationen i sin helhet.
I verkligheten är vi nog dessutom många som gör som du skriver byter fast installerad armatur. En del av oss tar oss friheten att seriekoppla på fler oxå men det är inte tillåtet (av säkerhetsskäl eftersom vi generellt anses vara en elektriskt totalt okunniga).
 
Ni är kanske mycket kunniga.
Men hur vill ni koppla era armaturer i serie? 4 lampor (230V) i serie skulle knappt lysa!
Seriekopplingen fördelar 230/4 =57V per lampa!

Därför blir man lite undrande ... :)
 
Ursakta mig,jag skrev fel :blushing: jag menar forstas paralellkoppla dem....jag satt nog och tankte pa annat :rolleyes: !!!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.