Vi håller på att bygga ett kök där bänkskivan går ut som en bar i rummet. Har precis färdigställt en 110cm hög innervägg som gränsar mot denna bänkskiva. Uppe på väggen kommer en ekskiva, ca 25-30cm bred att ligga. Funderade på om det inte hade varit fint med lite mysljus i underkant av denna ekskiva ut mot rummet.

Vad jag nu funderar på är vilka ljusalternativ som finns. Skulle behövt relativt små ljuskällor, både platta och mindre diameter än normala halogenspottar, men gillar inte LED då dom färgtempen ju tyvärr inte är särskillt mysig.

Finns det några alternativ alls förutom LED? Eller någon som har sett riktigt smäckra armaturer för normala halogenspottar, max 10w borde räcka.
 
Nu är detta förvisso LED ändå, men har du tittat på LED-strip? En "tejp" som är ca 1 cm bred och ca 0.5 cm tjock och med klister på baksidan.
http://www.elot.se/product.html?product_id=16417&category_id=160

Fast den där har 12w/m, LED-stripen med 4.5w/m kanske är bättre lämpad som mysbelysning.

//Patrik
 
Tack ska du ha. En sådan ledstripe ser ju lockande ut installationsmässigt. Någon som har erfarenhet av sådan som kan beskriva om ljuset blir någorlunda mysigt? Finns det kanske andra typer av slangar som ej är av ledtyp? Har inte lyckats hitta något än.
 
Hittade även dessa ljuslister. Ok storleksmässigt, och bör ge mig det varma ljus jag är ute efter. Dessa finns med vanliga lampor, halogen samt xenon. Var är fördel resp. nackdel med dessa? Går alla att dimma med samma typ av transformator?

http://elbutik.se/category.html?category_id=1572
 
Hid-a-lite ja... De har funnits på marknaden länge. 12volt... går att ha dimmer. Listerna går att kapa. Satt upp massor med sådana i restauranger. På hyllor för att lysa uppåt. Under bartoppar för att ge just mysljus. Lamporna är lätta att flytta i listen så det är enkelt att få snygg ljusbild.

De fungerar bra men har flera nackdelar.
Dyra i drift.- Varje lampa drar 5w minst. Finns starkare lampor.
Blir varma.- Bartoppar i massivt virke torkar sönder.
Lamporna pajar ofta.- Ser för djäkligt ut med hack i ljuset. Räkna med att alltid ha reservlampor i beredskap.

VH/Findus
 
Tack för din input. Om man dimmar en sådan typ av armatur säg till hälften av max. Drar den även halva strömmen då?
 
Ja, såna där lister, även kallad bastulist(?) är väl något man mest sätter i bastu eftersom att LED inte funkar i bastu pga av värmen?

LED-stripen är väldigt bra och enkel att installera och ger ett jämnt, starkt ljus. Ljuset kommer gå ner i ljusstyrka efter ett tag, men man kommer inte ha några lampor som går sönder hela tiden. När den har gått ner sig mycket så får man dra bort den och klistra upp en ny.
(Jag har en halogenspottskena i taket i min hall, Tre stycken halogenspottar hade nu i veckan gått sönder samtidigt så nu är det praktiskt taget mörkt där. Inte länge sen jag "böt" senast.)

Här kan du se hur det blev med en 12w/m LED-strip i ett kök. Dimmer blev installerat för att ljuset blir för starkt på mörka kvällar. 4.5w/m kan kanske vara bättre lämpat för mysbelysning, osäker. Angående ljuset så tycker jag att det blev ett ganska varmt och skönt ljus. http://fluxio.se/forum/showroom/2230-bilder-fran-ett-idag-avslutat-koeks-jobb.html

//Patrik
 
Redigerat:
Har monterat ledlister från jula under min bardisk. Ger mycket varmare ljus än jag trodde, blev kanon. Hornbach har också en ledskena som man kan ändra ljusfärg och jag tror man kan dimma den också.
 
slaskman skrev:
Har monterat ledlister från jula under min bardisk. Ger mycket varmare ljus än jag trodde, blev kanon. Hornbach har också en ledskena som man kan ändra ljusfärg och jag tror man kan dimma den också.
Fast köper man LED från Jula så får man en LED-konverter med stickkontakt och kablarna till LED:n har en viss längd och med gjutna kontakter. Mycket sämre valmöjlighet med vart man kan gömma det hela plus att man behöver ett uttag. Och finns det dimmer så är det ett reglage på drivdonet och inte att man kan sätta en dimmer vid de vanliga strömställarna.
:)

Men jag kan tillägga att jag har ett paket med 4 st RGB LED-lister från Jula monterat på baksida av min TV. Väldigt nöjd.

//Patrik
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.