Nu menar jag inte själva "mössan" utan den plåt som ligger på själva skorstensmuren och är vikt över kanterna på skorstenen om ni förstår vad jag menar.
Jag har åtta pipor i min skorsten och frågan är om man normalt sett har skyddsplåt även mellan alla piporna också eller bara en ram runt och fritt (synliga stenar) mellan piporna?

//Jocke
 
förr falsades alltid "tungor" ,med dragna "spår" i för att vattnet skulle ledas rätt,i mellan hålen. Senare användes blyplåt som var lättare att forma. Numera blir det oftast en bågformad huv över skorstenen istället. Vid alla dessa applikationer borde ändå först en gjuten krans ,med lutning utåt , ha ingått. Förr stod sotaren ofta uppe på skorstenen då den drogs ren så det gällde att plåtkransen hade stabilt underlag.
 
Skorstenen har numer gjuten topp och den kommer också att få en bågformad huv över sig med gångjärn.
"Behövs" då plåten som ligger dikt an mot den gjutna toppen?
Om så är fallet "behövs" även plåt mellan piporna?

//Jocke
 
nej
 
Jag har plåt över allt med sten på skorstenstoppen ( 6 pipor), för 8 år sedan satte jag även dit en välvd plåt över piporna - det blev inte bra. Slet bort den i somras eftersom en pipa kommer från badrummet och rikligt med kondens bildas på det välvda taket rinner ner och blandas med sot blir frätande och nu är det plåtrent på fodringen runt skorstens anslutningen mot taket.
 
på min skorsten ( 10 pipor) som är helt plåtbeklädd rostade den vågräta plåten ovanpå kransen sönder och regnvatten smet in bakom plåten på den synliga delen av den lodräta skorstenen och droppade av på kallvindan, nu har jag ny "hatt" med välvd kåpa som dessutom ökar draget (ejektionseffekt) , om du eldar i huset torkar stocken men om du inte så bör du kanske skydda för regnvatten iaf.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.